Омбудсманът Мая Манолова към политиците: Помогнете на хората с увреждания и подавам оставка, за да сте спокойни

21 юни 2018 | 09:01
0 коментара
Омбудсманът Мая Манолова към политиците: Помогнете на хората с увреждания и подавам оставка, за да сте спокойни

Осигурете подкрепа за хората с увреждания и ще получите моята оставка, за да сте спокойни. Това каза в сутрешния блок на БНТ националният омбудсман Мая Манолова, като уточни, че с тези думи се обръща към всички, които не са подкрепили предложения от нея законопроект за личната помощ.

Законопроектът, който написахме заедно с майките, не получи подкрепа. Стана ясно, че техният проблем, който ги изкара на палатки, няма да бъде решен. Беше направен опит от присъстващите да унизят майките с различни изпуснати реплики. Целта беше да стане ясно, че статуквото в политиките за хората с увреждания ще бъде запазено, заяви Манолова. Майките излизат на протест заради ситуацията в този сектор. Сега за политиките в сектора се наливат 169 млн. за асистентски услуги, които се предоставят на 11 158 души.

Има листи на чакащите, има хора, които не могат да се доредят до тази услуга – тя е на проектен принцип, критериите са различни в различните общини, има общини, които не предоставят тази услуга. И всичко това – срещу 169 млн. лева. Това са парите, които се харчат в момента – огромни пари на българските данъкоплатци.

По законопроекта за лична помощ само с още 105 млн. лева асистентски услуги ще получават 77 000 души, а освен това ще имат право да кандидатстват всички до 500 000, като кандидатстването ще бъде по индивидуален признак, посочи омбудсманът, като подчерта, че в момента статуквото е дискриминационно – до услугата могат да се доберат едва 11 000 души.

Манолова коментира и случая с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който си изпусна нервите на заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания във вторник и се разкрещя на майки на деца с увреждания да се засрамят и да спрат да ги "разхождат по улиците".

Не знам какво стои зад това говорене - пристрастия, страхове, зависимости, но то е недопустимо, при това беше казано със страст. Много се надявам синдикатите да насочат тази страст в защита на хората, които имат нужда, а не срещу тях. Бях сащисана по време на заседанието, познавам тези хора в друга светлина. Нямам обяснение за изпуснатите нерви, заяви националният омбудсман. Ще стоя зад протестиращите майки докрай, защото това е една справедлива кауза. Сегашната ситуация е дискриминационна и разделя хората с увреждания. Този закон не решава всички проблеми, но е първото камъче, което трябва да бъде обърнато, за да се подобри живота на тези хора. Настройването на хора срещу хора убива солидарността в обществото, отнема ни най-важната функция – да бъдем човеци. От кого да започнем, ако не от децата с увреждания, каза още Мая Манолова.

По думите й социалният министър Бисер Петков не е поел отговорност по време на обсъждането на закона за личната помощ.
БЛИЦ


Добавете Вашия коментар!