Омбудсманът Мая Манолова дава преференцията на Конституционния съд

16 Февруари 2019 | 05:57
0 коментара
Политика

Грубо посегателство върху правата на българските граждани е вдигането на прага на преференциите, заяви Мая Манолова в кулоарите на парламента. Омбудсманът ще сезира Конституционния съд веднага след обнародването на приетия късно снощи след 15 часа дебати Изборен кодекс.

 

"Отнемат правото на българите да гласуват за личности, което право те поискаха с референдума през 2015 г. Преференцията вече става абсолютно безсмислена. Това е все едно да искаш да си купиш хляб, но той да струва 130 хил. лв.", изригна Манолова.

 

"130 000 гласа са нужни за разместване на листата, което е ясно, че няма как да се случи", категорична е тя. Манолова протестира и за отлагането за неопределено време на електронното гласуване, което отново, по думите й, ще ощети сънародниците ни зад граница. Абсурд е, според омбудсмана, също така решения на ЦИК да се обжалват в местни административни съдилища.

 

"Нарушават се основни конституционни принципи и затова заедно с моя екип вече работим по конституционна жалба, защото няма как да остана безразлична към посегателството към българските граждани. Това е 13-та поправка на изборния кодекс и всяка следваща отнема още и още права. Като започнем от отнемането на правото на избор на кметовете на малките населени места, посегателствата върху преференцията“, аргументира се Манолова.

 

По думите на омбудсмана с приетите промени се премахва съдебният контрол върху всички актове на избирателните комисии. „Достижение, което съществуваше в кодекса. Сега реално хората се лишават и от право на защита и от право на съдебен контрол върху актовете на ЦИК и на местните комисии. Подсъдността също се променя.

 

Абсурдът решение на ЦИК да се обжалват в местни административни съдилища наистина е огромен. Нарушават се основни конституционни принципи“, заяви Манолова.

 

Тя подчерта, че в Изборния кодекс, изготвен под нейно ръководство, се е дало право на гражданите да гласуват преференциално. „Той даде възможност на гражданите да избират кметове на малки населени места и районни кметове. Той даде възможност на българите зад граница по един облекчен режим да образуват избирателни секции. Всички тези права вече са отнети на хората.

 

По този кодекс всички актове на избирателните комисии се обжалваха. Имаше съдебен контрол от ВАС. Този кодекс за първи път създаде постоянна ЦИК, която сега виждаме как НС нарушава закона като отказва да замени със следваща, така както е написано в разпоредбите на кодекса“, заяви Манолова.

 

На въпрос дали би призовала президентът Румен Радев да наложи вето върху Изборния кодекс, Манолова заяви: „Смятам, че президентската институция е достатъчно автономна сама да взима своите решения. Не се нуждае от моите призиви. Това, което ще направя, е да използвам собствените си правомощия в пълен обем. Едно от тях е да кажа какво е мнението на защитника на гражданите по недемократичните промените в кодекса. Казвам ясно – този кодекс, тези промени в кодекса отнемат права на българските граждани“, допълни Манолова.

 

Източник: Канал 3

Добавете Вашия коментар

TOP