Омбудсманът Мая Манолова ще отправи препоръка до министър-председателя Бойко Борисов за предприемане на спешни мерки и създаване на междуведомствена комисия, която да направи независима проверка в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Тя ще сезира и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. 

Това е станало известно днес по време на заседание на временната комисия в Народното събрание, която разглежда сигналите на Николай Колев-Босия за злоупотреби при получаването на шофьорски книжки.

Манолова се ангажира с казуса, след като Николай Колев-Босия се обърна с жалба до институцията, се напомня в прессъобщението.

"Ще настоявам в комисията, която ще направи проверка в автомобилната администрация, да бъдат включени и част от протестиращите, както и докато тя тече, лицата, които са в различни процесуални качества - обвиняеми или подсъдими, да бъдат отстранени от работа", е била категорична омбудсманът.

По думите й от започнатите различни наказателни производства има 20 подсъдими лица и десетки обвиняеми, но нито един осъден до момента, което е "абсолютно необяснимо за българските граждани".

Манолова е цитирала данни, според които от 13 юни - денят, в който Николай Колев обяви гладен протест до днес - 13 август, по пътищата са загинали 122 души.

"Причините за произшествията на пътя с фатален край са различни. Това, което очакват гражданите, е отговорно отношение от страна на държавата и от страна на институциите. Според мен това е и същността на исканията на г-н Колев - отговорност и почтена работа от страна на институциите. Гражданите очакват производството на фалшиви шофьорски книжки и производството на негодни шофьори да бъде преустановено", е заявила общественият защитник.

Омбудсманът е обявила, че трябва да се вземат спешни мерки, тъй като Николай Колев-Босия е в тежко състояние, а темпото, с което работи временната комисия, е притеснително.

Николай Колев-Босия смята, че работата на комисията по проверка на неговите твърдения за корупция при вземането на шофьорски книжки върви бавно. Колев е на мнение, че заради бездействието на служители на ДАИ по пътищата загиват невинни хора. 

Николай Колев-Босия гладува вече 62 дни. Сред исканията му е и разпускане на парламента. 

Босия обяви гладна стачка на 13 юни, след като разпространи декларация срещу възстановяването на корупционната схема за продажба на шофьорски книжки от служителите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“ към Министерството на транспорта.

Колев настоява и за незабавната оставка на транспортния министър Ивайло Московски и разпускане на настоящия парламент.