Оляха се! Местни богаташи в Пиринско вдигнали 145 къщи за гости с евросубсидии

21 Юни 2019 | 18:29
0 коментара
Бизнес

Пиринско е абсолютен рекордьор по строителство на къщи за гости, 145 са вдигнати  само за 6 години.

Най-много са изградени в община Гърмен- 52 на брой. Разбира се там се намират известни туристически дестинации като Лещен и Ковачевица, което оправдава интереса към бизнеса с къщи за гости. Покрай финансирането по Програмата за развитие на селски райони се разви и оформи нова туристическа зона и около курорта Огняново.  В района на село Марчево се пръкнаха десетки къщи и дори замъци с европари.  

Но  местните жители в общината  коментират,че само местните големци са се домогнали до евросредствата.

„Пари при пари одат, казват гърменци и допълват-за едни има Европа, за други не. Според тях цялата схема  с европарите е сбъркана,защото програмата отпуска до  200 хиляди евро, но за да ги получиш трябва да имаш толкова налични, да строиш и тогава ти ги връщат. 

А такива пари банките на ръфляци не дават, казват местните. Според тях повечето от тези,които са се облажили са строителни предприемачи и роднини на разни чиновници или съветници в местните общински съвети и чиновници. И да идват туристи какво от това, нали след пет години къщите си остават за тях, ей така-подарък. Каква е тая схема не я разбираме, коментират гърменци.

Тук най-известен е Димитър Гамишев, който стана депутат от ГЕРБ през 2017 година, но изгърмя и напусна парламента след като се разбра,че е прехвърлил фирмата си задължения от 200 хиляди лева на малоимотен гражданин. Той бе и лидер на ГЕРБ в Гоце Делчев, а преди да се впусне в политиката бе строителен предприемач. Той е известен с това,че къщи за гости има снаха му и жена му в селата Лещен и Гайтаниново.

В  община Гърмен интереса е толкова голям,че поне по двама паралии на седмица са посещавали  администрацията с намерението да развиват туризъм и да правят къщи за гости. Въпреки големия бум на инвестиции , община Гърмен не е вързала и цъфнала, а безработицата там е 15%.

В община Сатовча пък бизнеса с къщи за гости претърпя голям крах.През въпросния програмен период 2007-2013 г. фондът сключи договор с 24-годишната Зюлкера ,която построи луксозна сграда ,но девойчето фалира и къщата бе обявена за публична продан от съдия-изпълнител. Още 3-ма жители на община Сатовча получиха пари за къщи- Ема Синанова от с. Осина, Валери Шекеров от с. Плетена и Величка Влахова от с. Долен, а последните 2 договора с ЕТ „Виктория Красимирова” от с. Плетена и ЕТ „Емил Кумбаров-Даниела” в с. Кочан бяха анулирани от фонда поради неспазване на клаузи в тях от страна на бенефициентите.        

Опитахме се да получим информация от Държавен фонд“Земеделие“ в Благоевград за това колко къщи са проверени и санкционирани и колко ще връщат пари заради неспазване на клаузите, но ни отговориха,че имат пълна забрана да дават данни от централата си. От там пък говорителката Маргарита Кожухарова ни обясни,че всички данни се предават на Върховна касационна прокуратура и нямало как да ни дадът повече информация.

От предишни години се знае,че най-много сигнали за нередности са подавани от граждани до Фонда за къщите за гости в Якоруда.

 Сигналите не са били анонимни.  Те са срещу кметът на Якоруда Нуредин Кафелов, който го обвинили,че урежда свои роднини с имоти за къщи за гости.

Според тях  имало  решениет на кмета Нуредин Кафелов да даде общински имот до блока на баджанака си и негов личен шофьор Абди Исмаил Хадживезулов, който искал да си строи къща за гости. След проверки на фонда едни разрешителни бяха спрени, но за други не се знае какво е установено.

Но и там местните хора казват,че в забутаните места като село Черна Места и Бунцево не са виждали кьорав турист да отсяда.

Същото казват местните и за къщита за гости в мелнишкото село Любовище,петричкото село Ключ, Брезница и други.

Безспорно най-известната вече къща за гости в Пиринско е тази на  бившия вече зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Той стана обвиняем заради луксозното имение вдигнато край Сандански, което по документи се води на дъщерята на детегледачката на фамилията Ана Димитрова.

 На младата жена са повдигнати обвинения, че е декларарирала неверни данни, за да получи незаконно пари от еврофондове. Манолев ще отговаря като подбудител в престъплене и помагач. Той е на свобода срещу 100 000 лв. гаранция. На Димитрова са определени 2000 лева.

Александър Манолев подаде оставка след скандала около къщата, но твърдеше, че няма нищо общо с проекта, финансиран с близо 400 000 лв. европейски средства. Разследване показа, че той е учредил право на строеж на Ана Димитрова. Според прокуратурата голяма част от документите не са подписвани от младата жена. Кой обаче ги е подписвал, не е ясно. Според разследващите през всичките 6 години, откакто е функционира къщата, не е представен нито един документ с вярно съдържание.автор Пирин NEWS

Добавете Вашия коментар

TOP