Окръжна прокуратура пое разследването за смъртта на подп. Пацов, обвинението преквалифицирано в по-тежко

25 Юли 2017 | 08:40
0 коментара
Общество

Окръжна прокуратура пое разследването на смъртта на подп. Пламен Пацов, който издъхна 2 часа след като потърси помощ в спешно отделение на МБАЛ – Благоевград.

Първоначалните процесуално-следствени действия по досъдебното производство по чл. 122 от Наказателния кодекс – причиняване на смърт по непредпазливост, бяха извършени под надзора на Районна прокуратура. От вчера обаче обвинението е преквалифицирано в по-тежко по чл. 123 от НК – причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до шест години,  което е от компетенцията на Окръжна прокуратура.

На този етап разследването е срещу неизвестен извършител и все още няма привлечени лица за внезапната кончина на зам. командира по техническата част на бригадното командване на военно формирование 26 400 – Благоевград. 43-годишният подп. Пламен Пацов почина на 15 юли, като потърси помощ в кабинетите на дежурен общопрактикуващ лекар и в спешно отделение.

За изясняване на обективната истина бе иззет магнитният носител от камерите за видеонаблюдение пред спешно отделение, след като записите се оказаха негодни. С тяхното възстановяване се заеха компютърни специалисти, за да установят времето на влизане и излизане от сградата както на подп. Пламен Пацов и придружаващия го стажант Станимир Ацев, така и движението на лекари и медицински лица. Заради разминаване в твърденията при разпитите на свидетелите от прокуратурата се разпоредиха да бъдат извършени очни ставки за изчистване на противоречията. Вътрешна проверка на случая разпореди и шефът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев.

Вчера той заяви, че очаква становището на комисията, снела обяснения от лекарите за това има ли виновни, за да прецени какви дисциплинарни мерки да предприеме.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP