Окръжен съд Благоевград решава дали да остане в ареста подпалвача на Пирин

05 Септември 2017 | 11:25
0 коментара
Общество

Днес в 14 : 30 часа Окръжен съд Благоевград, в лицето на съдия Маргарита Коцева ще гледа наложената най-тежка мярка за неотклонение на Костадин Митев, който е обвинен за подпалването на големия пожар в Кресненското дефиле.

Припомняме, че на 30 август Районен съд – Благоевград остави за постоянно в ареста говедаря, след като ден по-рано Митев е направил самопризнания.

От самопризнанията на Митев става ясно, че до пожара се е стигнало след хвърлен фас. Той завел кравите на водопой, но те се разделили. Тогава хвърлил фаса и подгонил едната част от животните. Когато се обърнал към останалата част от стадото, зад него всичко горяло. Опитал се да загаси пламъците с връхната си дреха, но не успял. Тогава се обадил на кмета на село Брежани, за да съобщи за пожара, но не казал че той го е запалил.

Пет дни Митев увъртал, но на 29 август си признал. Първоначално Митев бе задържан за 72 часа, а днес съдът му наложи постоянна мярка за неотклонение „задържан под стража“, заради дългия период, в който не казал истината. Той е обвинен в причиняване на пожар по непредпазливост. За такова деяние законът предвижда до 5 години затвор.

Дрехата, с която говедарят е пробвал да загаси пожара е изгоряла, но по останалите му дрехи има следи от огън, които „кореспондират с пожара“, каза шефа на ОД на МВР Благоевград ст. комисар Хаджиев.

Припомняме, че шест дни стотици пожарникари, военни, горски служители, доброволци се бориха с пламъците в трудно достъпния терен в Кресненското дефиле. Изгоряха няколко къщи в село Ощава. Жителите на близките села на два пъти бяха евакуирани.

 

Добавете Вашия коментар

TOP