Окръжен съд Благоевград постанови! Домашен арест за дознателката Розалина Кьосева

04 Април 2019 | 16:57
0 коментара
Криминално

Окръжен съд Благоевград в лицето на съдия Красимир Аршинков пусна под домашен арест, поради здравословни причини и недостатъчно доказателства по три от повдигнатите обвинения, дознателката от Първо РУ в града Розалина Кьосева.

Според магистратите има събрани доказателства от разследващите само за извършено документно престъпление от нея.

Точно в 14 часа и 30 мин. днес в Окръжен съд-Благоевград започна обжалването на наложената мярка спрямо задържаната при спецакция в ОДМВР – разследваща полицайка, която миналата седмица бе оставена в ареста след повече от пет часа заседание на Районния съд в областния център на Пиринско.

Както и тогава, така и сега, тя бе въведена в съдебна зала под строг полицейски конвой.

Делото се проведе при закрити врата от съдийски състав Красимир Аршинков, Диана Узунова и Страхил Гошев.

Минути, след решението на съда, пред съдебната зала бащата на Розалина Кьосева – Георги Кьосев заяви: "Винаги съм вярвал в българското правосъдие, не може на гърба на дъщеря ми някой да гради кариера".

Pirinsko.com припомня, че навръх Благовец -25 март, 28-годишната дознателка с 4 г. стаж бе арестувана от колегите ѝ от “Вътрешна сигурност” в София.

Още преди година имали информация за нерегламентираните контакти на младата жена с известния кримигерой Владо Боклука. Изчакали търпеливо и преди 4 месеца започнали активни действия, за да “заковат” колежката си.

Използвани били СРС, от които имало достатъчно записи, за да се пристъпи към реализация. Кьосева е с 4 повдигнати обвинения.

Веднага, след задържането и, баща ѝ Георги Кьосев, който е шеф на "Охранителна полиция" в Благоевград подаде рапорт за напускане на системата. Преди да си пусне молбата обаче, срещу него започна дисциплинарна проверка, за да се установи дали е знаел какви ги върши дъщеря му.

По данни на прокуратурата Кьосева е изнасяла информация, която е служебна тайна, към криминално проявения си любим, който сега е в затвора с присъда от Специализирания наказателен съд за участие в организирана престъпна група (ОПГ) за разпространение на наркотици.

Две от обвиненията срещу Кьосева са свързани с издадена от Гърция европейска заповед за арест срещу Владо. Там той трябвало да излежи присъда от 6 г. затвор за фалшиви пари. Дознателката разбрала, че има такава заповед, и веднага му казала. Той успял да се укрие няколко месеца, а тя му носела тайно храна. Така се сдобила с две обвинения – за изнасяне на служебна тайна и за лично укривателство.

Очаква се, след като излежи тук присъдата си, благоевградчанинът да бъде предаден на гръцките власти.

Районният прокурор Борислав Ковачки е категоричен, че изнасянето на информация към криминално проявения мъж не било срещу заплащане.

“Мотивите ѝ не са користни, не го е правила за пари. Напротив – от тази връзка тя е на минус.

Изтеглила е потребителски кредит от 25 хил. лв. и му дала парите”, каза районният прокурор Борислав Ковачки.

Неофициално се разбра, че разследващата полицайка е теглила два заема, като първия е погасила бързо. След това е изтеглила втори – от 30 хил. лв. Дала е възможност на приятеля си да разполага с 25 хил. лв. от тях. Проверява се и дали е декларирала потребителските кредити в декларациите, които са длъжни да подават служителите на МВР.

Според слухове в града баща ѝ не знаел за втория заем и разбрал за него от полицаите, след като започнало разследването.

Другото обвинение срещу Кьосева е за документно престъпление. От 7 до 31 януари 2015 г. тя е посетила 5 пъти лишен от свобода. Написала е 5 искания до затворническите власти за свиждане с мотив, че работи като дознател по дело, свързано с него, и се налага да го разпитва, което всъщност не било така. Тя използвала този претекст, за да се види с приятеля си.

Четвъртото обвинение е за престъпление против правосъдието.

“В районната прокуратура е имало досъдебно производство за измама срещу това лице, което сега е в затвора, и Кьосева е трябвало да работи по разследването срещу него.

От 22 ноември 2016 до 28 март 2018 г. тя не е извършила никакви разпити, събиране на доказателства, очни ставки и др. следствени действия”, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя допълни, че имало събрани изключително обилни доказателства от използваните СРС. Разпитани са били и 13 свидетели, проведен е и разпит на затворника.

В кабинета на Кьосева били открити списъци с имена и данни за следователи, съдии, прокурори и надзиратели, както и адресите на техните деца и семейства, информация за колите им и др.

Тепърва ще се изяснява дали и за какво ги е ползвала. Имало обаче данни, че Владо Боклука е заплашвал надзиратели.

“Не е нужно да им казва, че ще ги убие например, но е достатъчно да им каже: “Знам коя е жена ти, децата ти, къде живеете, каква е колата ти” или нещо подобно”, обясни прокурор Ковачки.

“Кьосева е събирала данни и е правила справки от информационния масив на МВР. Злоупотреба с фондовете на министерството е сериозно нарушение. На този етап не е ясно още как точно е използвала тази информация”, каза шефът на “Вътрешна сигурност” в МВР Румен Ганев. Той допълни, че в нито един етап от разследването не е изтекла информация по случая. Във всеки район хората се познават и да запазиш подобен тип разследване в тайна, е предизвикателство пред професионализма на служителите.

През 2017 г. дознателката Кьосева е участвала в обучение в Националния институт на правосъдието за процесуални нарушения в досъдебното производство и ефективно разследване по наказателни дела при спазване на стандартите на европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.

Владо Боклука, който е приятел на арестуваната дознателка Розалина Кьосева, е системен нарушител в затвора.

Той излежава присъда от Специализирания съд за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Наказанието му е 1 г. и 5 месеца, като е започнал да го изтърпява през февруари 2018 г. при първоначален строг режим в затвора в София. После е преместен в затворническото общежитие в Кремиковци.

Малко след като влязъл зад решетките, е издадена заповед за преместването му в Бобов дол, защото това е най-близкият затвор до Благоевград. Той обаче обжалвал заповедта и настоял да си остане в София с мотив, че там живее човек, който ще му идва на свиждане.

Проверка обаче установила, че това не е така. Всичките му контакти били в Благоевград.

През януари т. г. съдът отхвърля жалбата му и в началото на февруари е настанен в Бобов дол. В затворническото му досие има няколко наказания. Определян е като системен нарушител.

За притежание на мобилен телефон е наказан със забрана за участие в колективни мероприятия за 3 месеца. По същата причина е лишен и от хранителна пратка за 2 месеца. Има и наказание за нерегламентирани взаимоотношения с друг лишен от свобода.

За последно е хванат с телефон и слушалки през януари и е наказан с 3 денонощия в наказателна килия. Той обаче обжалва тази заповед. Съдът я остави в сила, но междувременно Владо Боклука е преместен в Бобов дол.Там му е предоставена възможност за ползване на личен апарат заради заболяване, за което представил медицински документ. Точно заради тази болест допреди дни все още не беше излежал трите си денонощия в карцера, разбра наш репортер.

По време на ареста на дознателката е обискирана килията му в Бобов дол и там отново е намерен мобилен телефон.

Добавете Вашия коментар

TOP