Окръжен съд Благоевград отложи делото срещу бившия кмет на Петрич Вельo Илиев и ексглавния счетоводител на общината Младен Пильoков

12 Март 2018 | 14:04
0 коментара
Общество

Окръжен съд – Благоевград отложи делото срещу бившия кмет на Петрич Вельo Илиев и ексглавния счетоводител на общината Младен Пильoков, заради участието на съдебната заседателка в още 3 дела, насрочени за същия час.

Двамата са обвинени за длъжносто престъпление и умишлена безстопанственост при отпускане на лекарства за ветераните и пострадалите от войните, в резултат на което са настъпили значителни щети за над 1 млн. лв.

В хода на досъдебното производство, ръководено от ОП-Благоевград, са разпитани 61 свидетели, назначена и изготвена техническа експертиза на представените документи. Материалите по делото са събрани в 81 тома, 45 от които са документи.

В хода на разследването е установено, че в периода от 1 януари 2007 г. до 19 октомври 2011 г. в Петрич в качеството си на длъжностно лице – кмет на община Петрич, Илиев не е изпълнил служебните си задължения, произтичащи от разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация, Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки и Закона за обществените поръчки, като не взел решение за откриване и не провел процедури за възлагане на малки обществени поръчки – открит конкурс за доставка през 2007 г. и 2008 г. и обществени поръчки за доставка през 2009 г., 2010 г. и 2011 г. на лекарства и лекарствени продукти на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите в община Петрич. С тези свои действия обвиняемият целял да набави за „Фарма Петра“ ЕАД Петрич облага в размер на 926 281.91 лв. без ДДС. От деянието му настъпили значителни вредни последици в същия размер за Община Петрич.

На свой ред Младен Пильоков в периода от 20 април 2006 г. до 19 октомври 2011 г. в гр. Петрич в качеството си на длъжностно лице, на което е възложено да изпълнява работа, свързана с пазене и управление на чуждо имущество, а именно главен счетоводител в Община Петрич, умишлено не положил достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество в общината. Същият не създал организация за законосъобразното управление и разходване на делегираните в общинския бюджет държавни целеви средства лекарствени продукти, предписвани и отпускани на ветераните от войните и за заплащане на лекарствени продукти на военноинвалидите и военнопострадалите. В нарушение на изискванията обвиняемият Пильоков съставил платежни нареждания и разходен касов ордер за изплащане на суми по фактури на „Фарма Петра“ ЕАД гр. Петрич без да изиска от въпросната фирма опис на рецептите със стойност, без да извърши проверка относно съответствието между стойността на представените рецепти и стойността посочена в съответната фактура. Също така той не извършил проверка относно наличието на всички необходими реквизити, а именно: имената и личния регистрационен номер на лекаря/стоматолога, който издава рецептата, или регистрационния номер на лечебното заведение, в което той работи; наименование на общината която изплаща рецептата; номерът на документа удостоверяващ правоимащия; подпис на правоимащия.

В резултат на това за община Петрич настъпили значителни щети в особено големи размери - 1 117 697,81 лв., като случая е особено тежък.

Добавете Вашия коментар

TOP