Окръжен съд Благоевград оправда разложкият анестезиолог д-р С. Караджов за смъртта на 30-г. пациентка на операционната маса

22 Февруари 2018 | 22:32
0 коментара
Общество

Разложкият анестезиолог д-р Сашко Караджов бе признат за невинен по обвинението, че от немарливост причинил по непредпазливост смъртта на пациентка. Оправдателната присъда бе постановена вчера от окръжния съдия Величка Пандева с мотив липса на доказателства за извършено престъпление по чл. 123, ал. 1, пр. 2 от НК.

Специалистът по анестезиология и реанимация бе подведен под наказателна отговорност след смъртта на 30-годишна жена на операционната маса. Инцидентът става на 3 август 2010 г., месец след като разложкият лекар започнал работа в „МБАЛ – Благоевград” АД. В същия ден той е уведомен за предстояща операция на Н. Тодорова от Петрич, майка на три деца, на която била поставена диагноза „извънматочна бременност – неразстроена“. Караджов след консултация и преглед оценил пациентката, че е с нисък анестезиологичен риск. В 12:30 ч. тя била поставена на операционната маса, след което били извършени подготвителни дейности за хирургическата намеса. Д-р Караджов интубирал пациентката, обаче тръбата попаднала не в трахеята, а в хранопровода. След като преценил, че е извършил всички необходими действия, той съобщил на екипа, че жената е готова за опериране.

Вследствие на незапочнатото командно дишане по време на операцията пулсът на пациентката започнал драстично да пада, а устата й посиняла поради липса на кислород. Доктор Караджов предприел ръчно обдишване, като на пострадалата била сложена допълнителна доза атропин и адреналин. В реанимирането на жената се включил и опериращият лекар, започнал да прави сърдечен масаж. По спешност бил извикан и друг анестезиолог при МБАЛ – Благоевград, който обърнал внимание на посинелите ръце и уста на пациентката. След като я прослушал, установил, че тя не диша, и веднага я интубирал, като извадил тръбата за обдишване и поставил нова в трахеята. Въпреки продължилите реанимационни мероприятия в 14 ч. лекарите констатирали смъртта на младата жена.

Според експертите смъртта се дължи на възникналото шоково състояние на организма, последвано от мозъчна смърт. Заключенията на извършените съдебномедицински експертизи сочат за причинно-следствената връзка между действията на обвиняемия Караджов и фаталния за пациентката изход. До него се стигнало поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност – медицинска професия. Обвиняемият интубирал болната в хранопровода, не е извършвал пряк и непрекъснат клиничен контрол, не е осъществил правилно проследяване на жизнените показатели на пациентката и не се уверил в нейната дихателна функция. Предприетите от него реанимационни мерки са се изразили в сърдечен масаж и ръчно обдишване вместо незабавното реинтубиране. Причини за престъплението са погрешна преценка на ситуацията от професионална гледна точка и пренебрегване на основните изисквания за добра лекарска практика.

Тези заключения на вещите лица бяха тотално опровергани от медицинските светила, които участваха в назначените от съда 6 експертизи. Лекарите, сред които бившият шеф на „Пирогов“ д-р Милан Миланов, бяха категорични, че е абсурдно пациент, който е бил 30 минути на операционната маса, да е бил неправилно обдишан и интубиран в хранопровода вместо в трахеята, както твърди обвинението, тъй като след третата минута е щял да почине.

Според д-р Грозданова, шеф на катедра по медицина, причината за смъртта на пациентката е остър сърдечен арест.

В хода на процеса бяха разпитани благоевградски лекари и медицински сестри, в това число и директорът на МБАЛ д-р Огнян Митев и акушер-гинекологът д-р Ивет Благоева, които извършили гинекологичната операция. Според двамата лекари гинеколози операцията била рутинна, пациентката била насочена от д-р Терзийска за болнично лечение с диагноза „извънматочна бременност – неразстроена“, която се потвърдила след ултразвуковия преглед.

„Аз я оперирах. Операцията не е сложна, трае не повече от 30 минути. Имаше леко кървене, но то беше незначително, нещата бяха хванати навреме. При затварянето някой каза, че няма сърдечна дейност. Започнахме сърдечен масаж, аз също започнах да помагам. Дойдоха лекарите – анастезиологът д-р Димитров и кардиологът д-р Илиева,

направиха се реанимационни действия“, свидетелства д-р Митев.

Д-р Ивет Благоева обясни, че операцията приключвала, когато чула д-р Караджов да казва да спрат, че пациентката не диша. Тогава д-р Митев започнал сърдечен масаж, след това дошъл и д-р Любомир Димитров, който направил реинтубация.

В показанията си шефът на реанимацията д-р Димитров твърди, че когато бил извикан, видял как колегата му д-р Митев прави индиректен сърдечен масаж.

На въпроса какво би станало, ако тръбата е в хранопровода вместо в трахеята, д-р Димитров отговори, че когато кислородът падне под долната граница, апаратът започва да пищи и никой пациент не би издържал без кислородно обдишване 20 минути.

В хода на делото са представени резултатите от проверката, извършена от служители на здравното министерство след смъртта на пациентката, които не са констатирали нарушения от страна на анестезиолога д-р Караджов.

Защитата акцентира на показанията на една от медицинските сестри, според която анестезиологичният протокол е бил подменен с друг, в който има промяна на часа с 12-13 минути.

Оправдателната присъда подлежи на обжалване пред САС.

Вдовецът Илия, който претендираше за обезщетение от 400 000 лв. – по 100 000 лв. за него и трите деца, заяви, че иска истината да излезе наяве, а не някой невинен да влиза в затвора.

Бетина Апостолова в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP