Окончателно! Гребеца от ”Наглите” няма да излезе от затвора

02 Юни 2017 | 09:02
0 коментара
Общество

Любомир Димитров-Гребеца от бандата за отвличания "Наглите" няма да излезе предсрочно от затвора, реши окончателно Софийският апелативен съд (САС).

На първа инстанция Софийският градски съд одобри искането му да бъде освободен предсрочно условно и да излезе на свобода близо година и осем месеца преди изтичане на присъдата му.

Оказа се, че Гребеца, както и съучастникът му Ивайло Евтимов-Йожи, са се възползвали от поправка в закона, влязла в сила в последните дни на предишния парламент. С нея вече всеки осъден може сам да поиска предсрочно освобождаване, а не както беше преди - само по предложение на управата на затвора или на прокуратурата.

Въпреки че срещу него има висящо дело за две убийства - на други двама от "Наглите", които бяха намерени мъртви, ръководството на Централния софийски затвор е дало положително становище за по-ранното му пускане.

САС обаче не се съобрази с тази преценка.

В решението си съдът изтъква, че е постъпил протест от прокуратурата, в който се изтъква, че случая е налице само една от законните предпоставки - излежал е една втора от присъдата си - 8 години и 4 месеца. От държавното обвинение са подчертали, че не са представени достатъчни доказателства за това, че осъденият се е поправил зад решетките. Акцентират и върху висящото дело за убийство, както и с недобрите характеристични данни на Димитров.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране. Препис от него ще бъде изпратен до началника на затвора в София и Софийска градска прокуратура за сведение и изпълнение, се казва в решението на САС.

Очаква се решение и за Йожи.

Добавете Вашия коментар

TOP