ОКОНЧАТЕЛНО! Доживотен затвор без право на замяна за трима от групата на "Килърите"

02 Декември 2017 | 09:11
0 коментара
Общество

Най-тежкото възможно наказание по действащия Наказателен кодекс (НК) – доживотен затвор без право на замяна – получиха окончателно трима от групата "Килърите". Това е второ решение на ВКС по "Килърите".

Преди две години и половина делото бе върнато заради нарушеното право на защита на Петър Стоянов.

Съдът е потвърдил наказанията, наложени от Апелативния съд във Варна на Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов-Кеца през месец май 2016 г. Тримата са осъдени за убийствата на великотърновския адвокат Петър Лупов, извършено на 25 март 2009 г. и на шуменския бизнесмен Румен Рачев, извършено на 3 юли 2009 г.

Решението не бе качено на сайта на ВКС заради законовата забрана, която действа от началото на месеца. За да се ограничи възможността окончателно осъдени лица да се укрият от правосъдието, депутатите засекретиха решенията на финалната съдебна инстанция, за да може безпроблемно присъдата да се приведе в изпълнение. Такава опасност за Стоянов, Валев и Костов няма, защото от задържането си през есента на 2010 година, те са под стража в три различни затвора, уточнява БНР и припомня, че друг член на групата - Янко Попов-Туцо получи 10 години затвор.

Сумиста и Вълев бяха обвинени от прокуратурата като подбудители на убийствата, а Кеца и като помагач. Преките извържители на убийствата изчезват безследно. Труповете на Владимир Филев и Георги Георгиев бяха открити, овързани с бодлива тел, над софийското село Железница.

Разследването срещу групата "Килърите" бе едно от знаковите в периода, в който вътрешен министър беше Цветан Цветанов. Прокурор по делото "Килърите" бе настоящият ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова – през 2010 година ръководител на Шуменската окръжна прокуратура.

Тримата съдии от ВКС, които постановяват окончателните присъди по делото "Килърите" са: Татяна Кънчева, Галина Захарова и Жанина Начева. След уведомлението от прокурор, че осъдените са приведени за изтърпяване на наказанието, присъдите и мотивите към тях ще станат публично известни. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP