Окончателно : 10 млн лв инвестиция в Петрич! Кметът Димитър Бръчков подписа договор за финансиране

29 Декември 2017 | 12:29
1 коментара
Бизнес

Кметът Димитър Бръчков подписа договор за финансиране изграждането на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци. 

 

Стойността на проекта е 10 313 535, 20 лева с ДДС.

 

Договорът за финансиране беше подписан в МОСВ днес. Министерството отправи покана към 118 общини покрити от 26 регионални депа да кандидатстват за изграждане на подобни инсталации с финансиране от Оперативна програма „Околна среда”.

 

Община Петрич подготви и защити успешно своя проект, подписа сред първите три. Относно значимостта на тези инсталации, кметът Димитър Бръчков разясни, че от таксата битови отпадъци, която заплаща всяко юридическо и физическо лице се отделят по 40 лв на тон, които отиват към РИОСВ.

 

„По Закона за отпадъците всяка община, която няма компостираща инсталация и такава за предварително третиране ще заплаща по 95 лв /тон такса, т.е. имаме почти двойно и повече увеличение. Това значи, че ако не успеехме да защитим проекта си за компостираща инсталация, щяхме да бъдем принудени да увеличим такса битови отпадъци двойно и повече”, поясни кметът. Допълни, че към момента годишно Община Петрич внася такса към РИОСВ в размер на около 700 хил лв. , а от 2020 г. същата ще бъде 1,500 млн лв. , ако няма компостираща инсталация.

 

„Община Петрич , обаче следва да се издължи за неплащани такси към РИОСВ в периода от 2011-2015 г . говорим за наследен дълг от 1 500 000 лв, които реално дължим, а всеки си е плащал такса смет. Има съставен акт за публично държавно вземане”, каза кметът Димитър Бръчков. Към момента Регионалното депо за битови отпадъци на Петрич работи с три клетки с почти изчерпан капацитет.

 

Компостиращата инсталация и тази за предварителна обработка ще намалят обема на депонираните отпадъци, а при изграждането на новата клетка 4 към депото , при наличието на тези инсталации, животът на същата ще бъде поне 20 години.

 

В момента се работи по процедурата за новата клетка. Инсталациите  за компостиране и предварителна обработка на битовите отпадъци към депото на община Петрич ще обслужват над 49 700 жители. 

Добавени коментари

Кога ? публикува:
29 Декември 2017 | 14:22
Кога ще арестувате свекърът на Ана Терцата ,като един от основните дилъри на дрога в целия Югозапад.В с.Тополница се хвали ,че има чадър от снаха му ,която е дописничка в Струма ком.Тоя отрови децата ни !

Добавете Вашия коментар

TOP