ОИЦ Благоевград остава основен източник на актуална информация за ЕСИФ

21 Май 2018 | 15:10
0 коментара
Бизнес

Комитетът за наблюдение на Оперативна програма „Добро управление“ одобри още седем процедури за кандидатстване през 2018 г. на стойност 111 950 000 лв. Сред тях е и процедурата „Осигуряване функционирането на националната мрежа от областни информационни центрове (ОИЦ) 2019-2021“, част от която е и ОИЦ – Благоевград.

Специфичната цел на схемата, която се очаква да бъде обявена за обществено обсъждане до дни, е подобряване на информираността на обществото за възможностите и резултатите от ЕСИФ в България, както и подобряване капацитета на бенефициентите чрез осигуряване на ефективно функциониране на 27 областни информационни центрове на територията на цялата страна.

Допустими кандидати са 27 общини, на чиято територия се намират административните центрове на 28-те области в България, а общият бюджет на процедурата е 10 млн. лв.

Мрежата от информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България е изградена и функционира от 2012 г.  27-те областни центъра функционират на принципа „едно гише“ и работят активно с управляващите органи, като ги подпомагат при реализирането на информационни кампании на територията на съответните области.

Мрежата сътрудничи активно с местните администрации, бюрата по труда и регионалните инспекторати по образование, университетите и средно образователните училища, както и с регионалните медии,  за да се повиши информираността на гражданите относно възможностите, които се предоставят чрез европейските структурни и инвестиционни фондове.

Предвид добрите резултати от дейността на мрежата в периода 2007 – 2013 г. и с цел запазване и развитие на изградения капацитет и разпознаваемост на ОИЦ на областно ниво като основен източник за популяризиране на подкрепата от ЕС и предоставяне на актуална информация, през периода 2014-2020 г. е предвидено финансиране за 27те ОИЦ по Приоритетна ос 4 на ОПДУ.

Добавете Вашия коментар

TOP