Огромна лавина помела двамата сноубордисти в Пирин

11 Януари 2019 | 18:42
0 коментара
Общество

Загиналите сноубордисти в Пирин планина са от София.

По непотвърдена информация, те са на 23 и на 30 години. Спускали са се извън очертанията на пистите с още двама други любители на екстремните изживявания.

Лавината, която са предизвикали, е била 500-600 метра. Снежната маса е повлякла със себе си много дървета, съобщи Румен Баряков, шеф на ПСС-Банско.

И двамата затрупани сноубордисти са имали аербеци, но това не им е помогнало, защото дърветата са ги разкъсали. Единият е бил с включен лавинен предавател –Пипс, другият също е имало подобно устройство, което обаче не е било включено.

Планинските спасители в Банско за пореден път призовават да не се излиза извън очертаните зони, тъй като лавинна опасност в момента е много висока. В момента има навалял много нов, пресен сняг. В същото време температурите омекнаха и това допълнително повишава риска от снежни свличания.

"Нека хората да щадят себе си и нас. В момента е много висока лавинната опасност. И ние рискуваме нашия живот също. Днес на помощ ни се притекоха и около 15 души доброволци, бяха снабдени със сонди и пипсита.

Те също ни помогнаха страшно много и им благодарим, защото за подобни спасителни акции си трябват хора. Още един път призовавем всички любители на белите спортове да бъдат внимателни и да не поемат излишни рискове", заяви Румен Баряков.  

 

Добавете Вашия коментар

TOP