Огромен астероид лети към Земята

19 Март 2019 | 12:39
0 коментара
Любопитно

Астероидите са постоянна заплаха за Земята

40-метров астероид лети към Земята!

Небесното тяло, което стремглаво се придвижва със скорост от 5 километра в секунда, застрашително приближава планетата ни, показва информация, публикувана на сайта на НАСА.

Астероид с кодовото название #2019EA2 ще приближи максимално Земята навръх Първа пролет - 22 март. Засега учените не могат да кажат категорично дали ще се стигне до сблъсък, като се надяват космическото тяло да ни заобиколи. Единственото сигурно е, че #2019EA2 ще бъде по-близо до нашата планета, отколкото е Луната.

Това не е първият космически обект през този месец, който преминава толкова близо до Земята. Преди това - 5 март, отново ни приближи голям астероид.

"Всяка година падат средно между 6 и 10 астероида, които са с размерите на автомобил. Най-често падат в някой от океаните, защото те заемат над 70% от земната повърхност. Затова и остават незабелязани за хората. Дали ще има такъв, който ще падне в някой град, няма човек, който може да каже", коментира пред "България Днес" директорът на обсерваторията в Рожен Никола Петров.

"Астероиди, които са с неопределена траектория, но има вероятност да се сблъскат с нашата планета, се наричат хазартни. Техният брой вече е около 2000. Не очакваме тази година да се сблъскаме с астероиди с големина от няколко десетки или стотици метра дължина. Но с размери от порядъка на хладилник или лек автомобил със сигурност ще има", прогнозира българският учен.

Статистиката сочи още, че всяка секунда в земната атмосфера навлиза от 1 до 25 тона космически прах (микроастероиди). Най-големият астероид, познат на науката, е Церера (Ceres). Той има диаметър от 913 км.

 

Най-известните падащи камъни 

- В романа на Антоан дьо Сент-Екзюпери "Малкият принц" главният герой живее на астероид;

- В "Епизод V - Империята отвръща на удара" от филмовата сага "Междузвездни войни" Хан Соло успява да избяга от кораба на Империята, като скрива "Хилядолетния сокол" на астероид, където е нападнат от гигантско чудовище;

- В "Междузвездни войни: Епизод III - Отмъщението на ситите" Падме Амидала ражда Люк и Лея на астероидна колония;

- Филмът "Армагедон" (1998 г.) разказва за предотвратяване на сблъсък с астероид, макар и твърде нереалистично според учените.

Добавете Вашия коментар

TOP