Огнище на коронавирус с 19 заразени в шивашка фирма

21 Април 2020 | 19:09
0 коментара
Общество

Огнище на коронавирус е регистрирано в шивашка фирма с над 1000 служители в Плевен. Всички те са в принудителен отпуск, съобщи по време на брифинга на оперативния щаб главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

След две положителни проби на служители в предприятието, здравните власти са препоръчали затваряне на само един цех, но превантивно собствениците са решили да карантинират цялото предприятие.

Кметът на град Плевен Георг Спартански обясни пред Нова телевизия, че към този момент са регистрирани пет положителни проби за COVID-19 на служители от цеха. Вчера са изследвани още 33-ма души. „Вероятно предстоят тежки и важни решения за града“, коментира Спартански.

„Има данни за една работничка, която е развила заболяване на белите дробове, вероятно пневмония. Това се е случило в началото на април. От 8 април не е на работа. При тестване е дала положителен резултат за коронавирус. След това са направени още 20 или 30 теста, от които има още 4 положителни. От вчера има взети още 33 проби. Фабриката е затворена, въпреки че огнището е открито в цех със 100 работнички. Затварянето е превантивно до 4 май“, обясни още кметът на Плевен.

Малко по-късно по време на брифинга на Националния оперативен щаб стана ясно, че общо 19 са новите заразени в Плевен. Основната част от тях са именно от това шивашко предприятие.

"Основната част новозаразени в Плевен са от едно шивашко предприятие в Мизия", потвърди генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

"Предприятието е с над 1000 работници. На 15 април по повод оплаквания е приета в болница една от жените. След това тест се установяват двама членове на семейството ѝ, които са положителни. Впоследствие открихме и нейни колеги. На 19 април са изследвани 12 проби от работещи в цеха, от които 4 са били положителни. Затова е разширено тестването. От 33 проби на контактни лица 19 са положителни. Всички те са безсимптомни, с изключение на един техник. Днес ще изследваме целия цех, но за останалите цехове на фирмата ще организираме до края на седмицата представително проучване на поне 10-15% на останалите служители. Това не налага някакви специални мерки за целия град. По решение на ръководството на предприятието е въведено 14-дневно прекъсване на работата в него", поясни доц. Ангел Кунчев.

Добавете Вашия коментар

TOP