Огнен ад в Банско! Пожар изпепели три плевни

18 Март 2019 | 07:42
2 коментара
Общество

Пожар изпепели напълно три плевни на улица „Гоце Делчев” в Банско. Няма пострадали хора, но има  нанесени щети на близките къщи. Огънят лумнал малко преди 05:00 часа в събота. Пламъците са забелязани от случайни минувачи, които подали сигнал на тел. 112 и дори събудили собствениците на сградите. Огнеборците от РСПБЗН – Банско и Разлог се отзовали на мястото и успели да локализират пожара и да предотвратят той да обхване близките къщи. 

Огънят тръгнал от основата на една от плевните и бързо обхванал дървените конструкции. От високата температура са спукани почти всички стъкла на прозорците на къщите в близост, има стопени пластмасови улуци и повредени ел. кабели, пострадал е и част от покрива на една от къщите.

Сред потърпевшите е Мария Цигорийна, учител по БЕЛ, която разказа за огнения ад и изказа искрени благодарности към младите хора, подали сигнала:

„Изключително благодарни сме на двамата младежи Валентин Топузлийски и Добромира Кръстева от Разлог, които, прибирайки се от дискотека, са видели, че гори, и веднага са подали сигнал, събудиха и нас. Ако не бяха те, можеше да стане много по-лошо”, каза Цигорийна.

 „Видяхме много гъст пушек, който не беше обичаен. Първо решихме, че е от комин, но после видяхме, че гори, и веднага се обадихме на 112. Постарахме се да събудим всички, за да може да се реагира  адекватно. Огънят се разрасна много бързо, защото духаше вятър. Екипите от пожарната и полицията дойдоха  бързо, някъде до 10 минути, но в това време заради вятъра пожарът стана огромен и започна да се пали покривът на една от  къщите, а точно хората в нея не успяхме да събудим. Предполагам, че се стреснаха от сирените на пожарната и полицията. Огънят беше наистина зловещ. За мен най-важното е, че всички са добре, успяхме да помогнем и да се предотврати изгарянето на домовете им. Направихме го съвсем добронамерено и предполагам, че всеки на наше място би реагирал така. За нас беше важно да реагираме адекватно, защото ситуацията си беше много сериозна”, разказа Валентин Топузлийски, с когото репортер на „Струма” успя да се свърже по телефона.

Собствениците на другите две плевни са семейство от Банско, също с фамилия Цигорийни, и семейство от София, което си купило къщата преди няколко години.

Пострадалите изказаха благодарност и към кмета на Банско Г. Икономов, който  рано сутринта в събота лично е бил на място и е поел ангажимент общината да помогне с техника за извозване.  

Причината за пожара и стойността на нанесените щети са в процес на установяване.Струма

Добавени коментари

Огнен ад в ГЕРБ-Банско публикува:
18 Март 2019 | 13:18
Защо не пишете за огненият ад в ГЕРБ-Банско? Това е не по-малко интересно! Дали Георги Икономов е шамаросал Шашко Мацурев или обратното?! Оставаме на Вас-медиите да разчоплите казусът. А може би и г-жа Венета Тенева ще внесе светлина по бъпроса?! Хайде!-Вие сте на ход. Или ще пишем само красивите неща? Пишете как парите обединиха членовете им,а ние ще пишем как парите ги разединиха.
Изгрев публикува:
18 Март 2019 | 10:30
Слънцето вече изгрява по-рано,но никога не може да изпревари Икономовото слънце!Особено сега,когато се прибра да нощува в Банско и в навечерието на избори. От тук нататък ще бъде така - ще заспиваме и ще се събуждаме озарени от Слънцето-Монтофон.Има опасност да огрева и под завивките ни.

Добавете Вашия коментар

TOP