Огнеборци от Рила и Кюстендил участваха в занятие по потушаване на "сериозен пожар" в Рилския манастир

21 Септември 2017 | 22:51
0 коментара
Общество

Над 20 огнеборци от Рила и Кюстендил участваха в занятие, при което отиграваха действия в ситуация  при възникнал "сериозен пожар" в Рилския манастир, казаха от областната дирекция на полицията. Пламъците "тръгнали" от в котелното помещение за отопление на манастира. Незабавно са изпратени пожарни автомобили с екипи от участъка на противопожарната служба в Рилския манастир и на районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“  - Рила. 

Thumb p1060398 1

Чрез оперативния център на регионалната служба "Пожарна безопосност и защита на населението" – Кюстендил,  е поискана помощ и от други пожарни служби и е задействан план за съсредоточаване на сили и средства към обекта. На място е създаден щаб за ръководство и координация на действията както по ликвидиране на пожара, така и за предотвратяване на щети със значима културна и историческа стойност в Светата Рилска обител. 

12 пожарникари са в постоянно денонощно дежурство на 4 смени в Рилския манастир. Засега са в килии на партериня етаж на манастира, а пожарната е отпред, до брега на река Друшлявица. За противопожарната служба обаче са предвидени достатъчно помещения, халета и база в изграждащата се от 10 години административна сграда при Самоковската порта на светата обител.

Преди две години беше доставена и нова противопожарна техника, осветена от игумена Адрианополския епископ Евлогий. Слава, богу, няма тежки случаи, наложили намесата на пожарникорите и новата техника. Това лято не са станали и големи пожари в района на манастира - за разлика от по-миналаат година, когато гасенето на пожар на 2 200 м. височина  над обителта в планината продължи близо месец.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP