Офшорен милионер с 2 паспорта и скандална слава вдига в Банско търговска сграда с игрална зала и магазини

27 Май 2020 | 08:58
7 коментара
Бизнес

Офшорен милионер с 2 паспорта – казахстански и кипърски, и със скандална слава, прави в Банско търговска сграда с магазини и заведения. Фирмата на Игор Владимирович Риммер „РИЙС ИВ – 2009“ ЕООД е посочила в молбите си, с които вече атакува българските институции, 2 незастроени парцела от 388 кв. м и 756 кв. м, които са отредени  „за жилищно строителство“. Вместо жилища бизнесменът обаче смята да ги застрои с търговска сграда на два етажа, със застроена площ около 530 кв.м, в която ще има 4 обекта – на първото ниво ще бъдат разположени два магазина за промишлени стоки и кафене, а на второто ниво – зала за развлекателни игри.

Според първата произнесла се по инвестиционното намерение инстанция – РИОСВ – Благоевград, не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимостта, тоест бизнесменът спокойно може да кандидатства за строително разрешение.

Това няма да е първата търговска сграда в Банско, но ще е първата за „РИЙС ИВ – 2009“ ЕООД, която е едно от 37-те дружества, с които се свързва името на офшорния бизнесмен. Фирмата е регистрирана през 2009 г. в Банско с капитал от 5000 лв., от които обаче Риммер е внесъл само 1750 лв., а според последния й публикуван финансово-счетоводен отчет е завършила 2015 г. с 25 000 лв. по сметките, но и със 17 000 лв. непокрити задължения.

Игор Риммер е едно от 50-те физически лица, регистрирано в офшорна зона, които държат над 500 фирми в България. Неговите 37 са регистрирани след 2009 г., но самият той влиза в общественото полезрение преди 3 г., когато Асоциацията на разследващи репортери и издателска сигурност на Република Молдова моли с писмо тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров да отговори на запитването относно евентуални наказателни или административни нарушения от страна на гражданина на Република Кипър Игор Владимирович Риммер, роден в Казахстанска ССР, Алмати. Интересът на журналистите към офшорния милионер е провокиран от дейността му в Молдова, където с подставено лице той успял да изкупи доста терени около местен манастир, заобикаляйки молдовското законодателство, забраняващо продажбата на земя на чужденци.

По същото време при Цацаров постъпва писмо и от Асоциацията на парковете в България и председателя й Тома Белев. То е за строеж на 100 м от защитената зона Круше в Национален парк „Пирин”, който се строи без ОВОС, а за част от него няма и ПУП. Проектът е отново на Игор Риммер. Става въпрос за 15 луксозни вили в подножието на Пирин, обградени отвсякъде с гора. Всяка е със 150 кв.м застроена площ, с алеи, двор и паркинг, като отделената за всеки имот площ е 1000 кв.м. Белев успява да изрови факта, че земята е продадена като ниви. Заради близостта на терена до парка през март 2015 г. РИОСВ – Благоевград първоначално преценява, че строежът се нуждае от оценка за въздействието върху околната среда, след 2 месеца обаче изненадващо излиза с ново решение, че ОВОС не е нужен.

Докато Цацаров събира информация за дейността на Риммер, последният играе голф в „Pirin Golf Club & Spa“, на метри от мястото, където смята да строи вилите. На територията на голф клуба, който разполага и с луксозен жилищен комплекс, е посочен и адресът за кореспонденция на редица фирми, свързани с бизнесмена, сред които и непосредствено отговарящата за проекта с вилите „Rainflor Bulgaria”.

Районът определено е любимата за кипърския бизнесмен дестинация в България, защото точно в Банско през 2012 г. той стартира първия си голям проект – луксозен ресторант. Фирмата, която започва да го строи, е с начален фирмен капитал от 2 086 000 лв., който обаче е предоставен под формата на непарична вноска – залагане на недвижим имот, 4-звездния хотел „Сапфир” в курорта Слънчев бряг. Интересното е, че въпреки многото акционери на „Сапфир”, в учредителния акт на фирмата, изграждаща ресторанта в Банско, единият от акционерите – Игор Риммер,  се споменава като „едноличен собственик на капитала”.

Любопитното е, че през месец март 2019 г. по предложение на тогавашния кмет на Банско Георги Икономов Общинският съвет гласува забрана за откриването на нови нощни клубове и казина в курортния град. През декември 2019 г. обаче съдът я отмени. Така че бизнесменът Игор Риммер поне този проблем няма да има.в.Струма

Добавени коментари

Касапина публикува:
27 Май 2020 | 22:51
НАНА, знаем те коя си и всичко за теб. Забранявам ти да пишеш против Сашка Въчкова. Ние сме начело на града вече, а вие се съобразявате с това! Ясен ли съм ? Или искаш да ти звънна след малко на телефона? Да знам го, както и името на улицата в Банско, на която е двуетажната ти къща с бяла ограда. Нека всеки знае - който пише против Въчкова, ще си има работа с мен, лично. Съобразявайте се с това правило и ще живеете спокойно.
Ах венетке публикува:
27 Май 2020 | 22:24
Венето, твоя Жоро Икономов може само да качва Пирина за друго не го бива А и да и да си направи златно биде. Като какъв че се върне и на кого че нарита задника ма краво? Намекваш че ще набие Мацурев? Смях , ей! Онзи не е вчерашен, тренира човека, мускули има бол. А Джорето? А да видим кой на кого че съдере шортите ... Плюй си по Мацурев колкото искаш ама момчето си въври нагоре и хората го уважават за разлика от насрания и покрил се бивш кмет. Икономов какво дари? нищо! скъперник и алчен е!
HAHA публикува:
27 Май 2020 | 19:09
Венета Тенева си е много добре , не я мислете, не мислите и за Риммер. Ние да мислим за пиявицата Въчкова, която почна да изсмуква всичко що е в бюджета на общината. Откъде знам ли, ами служителите на общината виждаме всичко, ама ни е страх ... За едно гласувахме, друго получихме .
До Венета Тенева публикува:
27 Май 2020 | 18:12
Венето пенсионирана скумрио . Седиш си дома сам сама и никой не те обича кърлеж таков! крако ти у банско нингаш нема стъпи!
Аз съм бурята! публикува:
27 Май 2020 | 18:04
До мишочето, което ми респондира с платени от депутатчето коментари - миличък, депутатчето e политически дупедавец, лузър с претенции да бъде Хенри Кисинджър в Парламента на България. Да , ама не скъпичък! А не изключвай Жоро Икономов от играта, скоро пък може да се върне и пак да нарита нечий депутатски задник? Апропо, сещам се една мисъл на Монтен – „И на най-високият трон на света, ние винаги ще седим на задника си“. Някои не само седят на задника си, а и мислят с него! СМЕХ! Айде, че ми омръзна да затапвам словесно тролчета.
Венето публикува:
27 Май 2020 | 14:31
Само се заяждаш с неадекватни и злобни коментари,с които будиш насмешка и съжаление.Толкова сте"големи Жорката,че ви изритаха ат РАЗ,пък тия ,срещу които злобееш са си още в играта.Ми да "Миличката" ми коментарите ти не са актуални отдавна, а стремежът ти да се завърнеш даже не буди интерес вече за никой,защото е Неосъществим!!Бай-Бай Венето!!!
Аз съм бурята! публикува:
27 Май 2020 | 12:11
Fortuna favet fortibus! Смешникът псевдо-политик да си гледа кръчмата и да остави политиката на ГОЛЕМИТЕ! Да, ти не си такъв, пиленце!

Добавете Вашия коментар

TOP