Официално: Сърбия изпраща армия и полиция по българската граница срещу мигрантите

18 Юли 2016 | 08:25
0 коментара
Общество
Официално: Сърбия изпраща армия и полиция по българската граница срещу мигрантите

На извънредно заседание късно тази нощ сръбското правителство одобри създаването на съвместни военни и полицейски екипи, които ще бъдат изпратени по границите с България и Македония с цел спиране на нелегалните мигранти, пише БГНЕС. Новината бе разпространена в 23.30 часа българско време след приключването на заседанието на кабинета, което бе ръководено от премиера Александър Вучич.

"Задачата на военните и полицейските сили ще бъде да предотврати нелегалното влизане на мигранти от Република България и Република Македония. В същото време те ще имат за задача да предадат на правосъдните органи трафикантите на хора, които извършват тази нелегална дейност на територията на Сърбия".

Това се казва в краткото съобщение, което бе публикувано тази нощ от пресслужбата на сръбското правителство. Заседанието започна в 22.00 часа българско време.

Вчера след обяд сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин по време на визитата си в град Ниш открито обвини България, че страната ни не пази границите си.

"В случая ние имаме страна-членка на ЕС - България, която държи напълно отворени границите си и няма никакъв контрол над движението на мигрантите. В същото време Австрия и Унгария напълно затвориха границите си. Сърбия няма да стои със скръстени ръце между тях и да чака", каза Александър Вулин.

Предложението за създаване на съвместни екипи бе направено в събота по време на заседанието на Бюрото за координация на работата на спецслужбите при разрешаването на мигрантската криза.

"Ще създадем съвместни армейски и полицейски екипи, които ще защитават границите ни от нелегалното влизане на мигранти", каза тогава сръбският премиер Александър Вучич след заседанието на Бюрото.

Вучич уточни, че Бюрото е взело решение за сформирането на съвместни армейски и полицейски екипи със съгласието на президента на републиката Томислав Николич. "Мигрантската криза е най-тежкият проблем за Сърбия. В 7.00 часа тази сутрин /на 16-ти юни, бел.ред./ на нашата територия имаше 2699 мигранти - 85% от тях са от Афганистан и Пакистан. Много малко са от Сирия. Ние се намираме в ситуация, в която хората от Афганистан и Пакистан нямат никакъв шанс да бъдат приети в ЕС, а при нас са пристигнали от страна на ЕС. Сърбия е длъжна да защити националните и държавните си интереси и поради тази причина приехме това предложение единодушно", каза още Вучич.

След като Унгария въведе нови по-строги мерки за контрол на границите си на 5-ти юли в Сърбия се стигна до значително увеличаване на броя на мигрантите. Според властите в Белград в момента на територията на страната има около 3000 мигранти и техният брой се увеличава всеки ден с по няколко стотин души. Най-много идват от България.

Припомняме, че властите в съседна Република Македония също взеха решение за увеличаване на полицейските и военните патрули по границите с цел да се предотврати една евентуална нова мигрантска вълна.

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP