Официално от днес! „Гражданска отговорност“ вече е по-скъпа, ето с колко

20 Август 2018 | 15:15
0 коментара
Общество

Драстично поскъпване на цената на „Гражданска отговорност” изненада неприятно шофьорите. Задължителната застраховка скочи между 40 и 50 лева, като увеличението е при почти всички застрахователни компании.

В момента „Гражданска отговорност” в Пловдив на кола среден клас с двигател до 1600 кубика, произведена през 2012 година с водач без произшествия през последните 3 години варира от 240 до 300 лева, пише Трафик нюз бг.

Само до края на миналата година цените бяха със стотина лева по-ниски. Случайно или не, поредното увеличение съвпадна с фалита на кипърската компания „Олипмик”. Сигнали за увеличението на „Гражданска отговорност“ обаче имаше още преди две седмици. Застрахователни агенти дори предлагаха на клиенти, чиято застраховката изтича, да я сключат предварително, като тя ще важи от датата на изтичане.

В началото на миналата седмица от Асоциацията на българските застрахователи отрекоха да предстои подобно масово поскъпване и обясниха, че всеки застраховател има своя методика за изчисляване на премията, която пази в тайна. Преди около 15 дни излезе и доклад на Комисията за финансов надзор (КФН), според който за най-масовите превозни средства – автомобили, камиони и автобуси, събраните премии за 2017 г. не са достатъчни да покрият разходите на компаниите за изплащане на обезщетенията.

Задължителната застраховка покрива щетите, които шофьор би предизвикал на трети лица, ако е виновен в пътнотранспортно произшествие. Това бе капката, която преля чашата и повечето компании вдигнаха цените.  Пловдивчани обаче съзират картел и извиване на ръце.

Според клиентите над 200 хил. собственици на автомобили, който са използвали услугите на „Олимпик”, са принудени да сключат нова застраховка. А останалите компании се възползват от ситуацията. Брокерите пък дават предположения, че по-големите застрахователи не искат да си развалят портфейла. И вдигайки цените се предпазват от млади шофьори и такива с множество нарушения.

Добавете Вашия коментар

TOP