Очите давал по 1500 лв. на палеж и прибирал по 400 кинта от сергия на Слънчака

08 Август 2018 | 17:58
0 коментара
Криминално

Димитър Желязков – Очите плащал по 1500 лв на наемници, за да извършат палежи на набелязани от него обекти, чиито собственици отказвали да се отчитат на бандата му.

Това стана ясно по време на мярката на шестия задържан от групата за рекет – 42-годишния Калоян Янев от Ямбол, пише „Телеграф”.

Мъжът бе задържан на 5 август на летище София, след като бе обявен за международно издирване и доброволно се завърна от Испания. Наблюдаващият прокурор Евгения Станкова обясни пред спецсъда, че по указания на Очите Янев е наемал хора, които да извършват палежите. Целта била при евентуалното им разкриване те да не са част от бандата, за да не бъде разобличена.

За самия Янев има данни, че е съпричастен към опожаряването на ресторанта на Божидар Кузманов – Божо Кравата „Фор Ю” през миналата година. В това заведение през 2016 г. бе прострелян Очите. Според обвинението Янев е свързан и с палежа на казино „Хризантема” в Слънчев бряг. От държавното обвинение изтъкнаха, че групата на Очите си е имала отделна наказателна бригада, която е ръководена от Радослав Николов – Рачо и Венцислав Христов – Лавацата. Те събирали отчисленията от търговците по Южното Черноморие. Силоваците прибирали по 400 лв месечно рекет от сергия в Слънчев бряг. По направление в бизнеса с трупове пък ръководители били Йордан Въчев – Ларша и Иван Пишиев. Те прибирали от траурните агенции по 150 лв от всяко погребение по Южното Черноморие.

Тези данни се разкриват от свидетелите Стоян Петков, Георги Янев, Красимир Тодоров, Румяна Черкезова и Стефка Андонова, както и от такива с тайна самоличност по делото. Стоян Петков твърди, че е бил измъчван в дома си от Калоян Янев, за когото знаел, че работи към охранителната фирма „Аркус сигурност”. Здрави момчета искали да се плаща за охрана, а който търговец не се съгласявал, бивал наказван с палеж или побой. Свидетелката Черкезова пък е разкрила, че е пребита с пистолет на гробищата в Бургас, била принудена да прехвърли джипа си „Грейт Уоу” на Ларша и да плаща на групата на Очите.

Спецсъдът взе решение да остави Калоян Янев под стража, независимо че сам се е предал и е съдействал на разследването. От прокуратурата обясниха, че Янев е шестият задържан, но се работи активно и арестуваните ще набъбват.

Добавете Вашия коментар

TOP