Очаквано! Преизбраха Мария Тодорва за председател на АС - Благоевград

19 Февруари 2019 | 13:35
0 коментара
Общество

Мария Тодорова застана отново начело на АС Благоевград.

В началото на миналия месец  тя прие да участва в откритата процедура за избор на административен ръководител, след като бе номинирана от общото събрание на съдиите.

Първото изслушване, което се проведе по време на заседанието на кадровиците днес, бе на единствения кандидат в процедурата по избор на председател на съда в Благоевград – Мария Тодорова – която вече е имала един мандат начело на съда.

По време на изложението на концепцията й пред кадровиците тя подчерта, че най-големият проблем в съда е със сградния фонд. Административен съд-Благоевград към момента се помещава в един от търговските центрове в града, което създава огромно затруднение за обслужването на граждани, поясни съдия Тодорова.

Тя подчерта, че се обмисля алтернатива за собствена сграда на съда, макар че проектът все още не е завършен, но се очаква до края на годината да бъде реализиран.

Тя бе попитана и за измененията в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) и за техните отражения върху работата на съда. Съдия Тодорова отговори, че според нея промените вече дават резултат, като от влизането им в сила досега в Административен съд-Благоевград вече са постъпили 25 данъчни дела.

Мария Тодорова е съдия в АС – Благоевград от създаването му на 1 март 2007 г., като придоби ръководен опит първо като заместник на първия председател Василка Шаламанова, а след това и като председател.

 „Мотивирана съм от доверието на колегите си и постигнатите резултати на Административен съд – Благоевград, който се нарежда сред първите в страната не само по натовареност, а по срочност на решените дела”, обясни съдия Мария Тодорова решението си да се кандидатира за втори управленски мандат.

В концепцията си, която вчера бе публикувана на сайта на ВСС, тя залага върху запазване на постигнатите добри резултати и надграждането им. В съда работят 11 съдии, като по време на първия си управленски мандат Мария Тодорова успя да разреши най-големия материален проблем със сградата.

Сградата на бившия Трети корпус на ЮЗУ на ул. „Крали Марко“ № 2 бе предоставена от община Благоевград за безвъзмездно управление за срок от 10 години на съда и Районна прокуратура, а след одобрение на ВСС бе възложена обществена поръчка за избор на фирма за извършване на основен ремонт.

След съгласуване главният архитект на община Благоевград одобри инвестиционния проект и издаде разрешение за строеж, което е в сила от 4 октомври 2018 г. и предстои възлагане на обществена поръчка.

Добавете Вашия коментар

TOP