ОЧАКВАНО! 16-метрово кръгово в кв. „Грамада“ ще поема колите от подлеза под жп прелеза

23 Февруари 2018 | 19:56
1 коментара
Общество

Подлезът под жп прелеза, за който жителите на благоевградския квартал „Грамада“ мечтаят повече от половин век, вече е на финалната права. След като през април миналата година общинските съветници одобриха кандидатстване за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. – „Интегриран градски транспорт“, община Благоевград преди дни задейства процедурата по получаване на разрешителните за бъдещия подлез.

Съгласно проекта, изготвен от столичното дружество „Мостконсулт“ ООД, в обхвата на съществуващата улица към квартала ще се направи пресичане на железопътната линия на 2 нива – под нея с висок 3 метра подлез, и през нея. Предвижда се максимално запазване на съществуващите хоризонтални елементи и габарити в обхвата на улицата, като гърловината при кръстовището при бул. „Св. Димитър Солунски“ ще се разшири и ще се реализират 3 ленти за движение. От страната на ул. „Климент Охридски“ се предвижда изграждане на кръгово кръстовище с радиус 16 м и еднопосочно платно в кръга с ширина 6 м. В участъка на подлеза улицата ще е с 2 ленти за движение, широки по 3,5 метра, и 2 тротоара с широчина по 2 метра. За двете железопътни линии (пътническата през гара Благоевград и индустриалната) са предвидени 2 стоманобетонни съоръжения – монолитна рамкова конструкция с коритообразно напречно сечение и изграждане на подходи към съоръженията.
Планът предвижда още изграждане на нова тръбна мрежа с шахти за полагане на кабелни линии и на дъждовна канализация за отвеждане на дъждовните води до съществуваща улична канализация, изградена по ул. „Иван Гарванов“. Дъждовната канализация ще бъде от 2 дъждовни отводнителни колектора, събиращи дъждовните води от пътното платно и отвеждащи ги до помпена шахта. От помпената шахта дъждовните води ще се изпомпват до върховата шахта на съществуващата канализация. Дъждовните колектори на пътното платно ще бъдат заустени в канализационната помпена станция.
Според проектантите ще се наложи още изграждане на водопровод по ул. „Иван Гарванов“ с дължина 229.90 м и подмяна на съществуващите водопроводи, пресичащи по средата кръговия участък. Планира се и изместване на разпределителния газопровод от бул. „Св. Димитър Солунски“ по ул. „Иван Гарванов“ и ул. „Климент Охридски“.
Според РИОСВ – Благоевград инвестиционното предложение не може да бъде отнесено към никоя от точките на Закона за опазване на околната среда, поради което не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда. Освен това имотите, които ще бъдат засегнати от строителните дейности, съпътстващи направата на подлеза, не попадат в граници на защитени територии. Най-близо, на отстояние 4,7 км, е разположена защитена зона „Кочериново” за опазване на дивите птици, но няма никаква вероятност строителството да засегне природните им местообитания.

Строителството на подлеза е един от трите транспортни компонента, по които кандидатства община Благоевград. Вторият касае изграждане на електронна транспортна система за управление на масовия обществен транспорт в град Благоевград, която ще допринесе за намаляване на екологичното замърсяване чрез контролиране на трафик обема, а последният компонент включва дейности по изграждане и монтаж на метални рамки за информационни табла по спирките. Общата сума, която ще глътнат подлезът, електронната система и металните рамки, е  4 321 000 лв.

Освен че ще подобри връзката между северната и южна част на Благоевград, бъдещият подлез ще намали драстично и броят на жертвите, които всяка година взема настоящият жп прелез. В момента той се ползва както от автомобилите, така и от пешеходците.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Жоро публикува:
24 Февруари 2018 | 00:18
Японците направиха летище в морето, а грамаждани чакат половин век за един подлез!

Добавете Вашия коментар

TOP