Обстановката след валежите се успокоява, на места обаче бедствено положение остава

29 Юни 2018 | 17:44
0 коментара
Общество

На 243 сигнала в цялата страна са реагирали служители на Министерството на вътрешните работи заради обилните валежи.

В сравнение със сутринта обстановката е по-добра и кметовете започват да отменят извънредните положения. Това каза главен комисар Николай Николов - директор на „Пожарна безопасност и защита на населението”.
 
Продължават обаче обилните валежи над Етрополе, където кметът Димитър Димитров обяви бедствено положение. Евакуирани са 50 къщи, както и селскостопаснки животни, отнесени са и пътища, съобщиха от общината.
 
Към полунощ коритата на река Малък Искър в Етрополе са почнали да се препълват и сигналите за наводнени къщи и свлачища са започнали. След като кметът е свикал щаб за бедствия и аварии, е обявил бедствено положение в общината. Двама възрастни от село Малък Искър и Лопян са евакуирани, разказа зам.-кметът на община Етрополе Росица Христова.

Тя допълни, че ситуацията е усложнена и заради водата, която се стича от планината, а най-засегнати са селата Лъга и Рибарица.

Директорът на пожарната Николай Николов обясни, че от 25 юни, когато са получи прогнозата за обилни валежи над страната, досега не е имало бедстващи хора или такива с опасност за живота. Във 100% от случаите става въпрос за извеждане на възрастни хора от домовете им, които са били залети, поясни той.

Сигналите, на които служителите на вътрешното министерство са реагирали, били предимно за отводняване и охрана на опасни места. Сега, по думите му, ситуацията вече е по-спокойна.

В Роман нивото на реката е паднало с 30-40 см, езерото в Ябланица също е овладяно, а областите Враца и Монтана са предупредени за идващото лошо време и е обърнато специално внимание на язовир Рожен, който всяка година прелива, допълни Николов. 

В събота - 30 юни, заради прогнозите за силен вятър е обявен жълт код за областите в Западна и Централна България. В планините се очакват отново обилни валежи - до 25-30 м/кв.м.

Добавете Вашия коментар

TOP