Общинските съветници в Дупница отхвърлиха предложението на кмета на общината за двойно увеличение на таксата за отглеждане на куче

30 Декември 2019 | 16:10
0 коментара
Политика

Общинските съветници в Дупница отхвърлиха предложението на кмета на Общината Методи Чимев за двойно увеличение на таксата за отглеждане на куче на територията на община Дупница. Предложението беше таксата да се увеличи от 10 на 20 лв. Основните доводи срещу увеличението е слабата събираемост на таксата, което означава, че единствено добросъвестните стопани ще бъдат натоварени с увеличението. Според председателя на Общински съвет Костадин Костадинов увеличението на таксата ще доведе до събиране на повече средства за нуждите на приюта за безстопанствени кучета. С днешното решение на съветниците и през 2020 г. стопаните ще плащат такса от 10 лв. на година за едно куче. Остава в сила и правилото, че от такса са освободени кастрираните кучета. Съветниците ще гласуват днес и предложеното увеличение на размера на местните данъци и такси.

Предложението на кмета е данък сгради да скочи от 1,45 на 2,50 промила. Така, ако за 80 кв.м недвижим имот до сега живеещите в зона едно в града или идеалния център са плащали 29 лв., то от 2020 година ще трябва да плащат 50 лв. Между 5 лв. и 20 лв. ще бъде увеличението на такса битови отпадъци в община Дупница. Заради исканото увеличение снощи в Дупница е имало и мирен протест, организиран в социалните мрежи. Според общинската администрация, приходите от такса битови отпадъци за 2019 година са в размер на 1 783 009 лв., което не покрива извършените разходи, заложени в годишната план-сметка, което формира ежегоден недостиг от 698 327 лв.

Добавете Вашия коментар

TOP