Общинските съветници ще подават подробна имуществена декларация

05 Април 2019 | 14:58
0 коментара
Политика

Предвиждаме промени в антикорупционния закон, които да задължават общинските съветници да подават подробна имуществена декларация. Това каза пред журналисти новоизбраният министър на правосъдието Данаил Кирилов.

Във връзка с промените в антикрупционния закон, които бяха поръчани от премиера Бойко Борисов, Кирилов посочи, че е имало работна група във вторник.

“В нея освен представители на институциите – включително и КПКОНПИ, участваха и седем представители на Националното сдружение на общините. В детайли коментирахме правния режим по отношение на общинските съветници. Това, което решихме и всички се съгласиха, е общинските съветници да бъдат в категорията на чл. 6 от закона – т.е. да подават подробна имуществена декларация”, обясни той.

Кирилов посочи, че текстът трябва да се фокусира към корупционния риск и всички факти да бъдат обект на деклариране.

“Има нужда от положително, ефективно и конституционно съобразно взаимодействие на всички системи в независимата съдебна власт”, каза още Кирилов.

“Продължаваме да следваме стриктно актуализираната стратегия за реформа в съдебната реформа. Искам да подчертая, че ситуацията е изключително благоприятна с оглед положените усилия досега. Има възможност да отчетем много сериозен напредък. Следваме изпълнението на задачите, които бяха поставени в последния мониторингов доклад”, заяви Кирилов и отбеляза, че стремежът е да бъдат изпълнени стриктно съветите на ЕК.

“Откъм законодателна страна имаме положителна среда на законодателните промени, но това не е основание да спираме работата. Като председател на правна комисия съм подчертавал, че имаме съществени изменения в трите основни процесуални кодекса, които регулират динамиката и живота на съдебната власт. Смятам, че подобряването на тези режими ще продължи”, каза още той.

По думите му има нужда от положително, ефективно и конституционно съобразно взаимодействие на всички системи в независимата съдебна власт.

На въпрос как ще коментира изказването, че ще бъде предан на “корупционния ред”, Кирилов посочи, че това е отвъд добрия тон и правото.

“Бих искал да кажа на всички, които са на ръба на закона в тези интерпретации, че те не са нито по-умни, нито по-красиви от действащите юристи както в Народното събрание, така и в независимата съдебна система”, каза още той.

Във връзка с това кой ще бъде следващият председател на правната комисия, Кирилов посочи, че е участвал в обсъждането на този въпрос с консултативно становище.

“Има възможни варианти, затова не бих искал да предрешавам такъв въпрос”, заяви той.

Поведението на Пламен Георгиев съответства на закона и дава възможност прокуратурата да проведе обективно разследване, коментира още Данаил Кирилов.

Във връзка със скандалите около апартаментите на властта, Кирилов подчерта, че законът трябва да се прилага равно и еднакво за всички без значение дали са представители на законодателната, изпълнителната или съдебната власт.

“По отношение на личните решения на замесените в скандалите – не бих искал да ги коментирам. Смятам, че поведението, което вчера беше афиширано от председателя на КПКОНПИ, съответства на закона и дава възможност да се проведе разследване – не от КПКОНПИ, а от независимата прокуратура, което да е обективно и компетентно. Опозицията вече използва правни основания, които са установени в антикорупционния закон и които опровергават твърденията, които те разпространяваха повече от две години, че едва ли не няма никаква възможност за контрол за спазването на закона”, заяви Кирилов.

Той посочи, че ГЕРБ винаги реагира съобразно фактите и закона.

“Убеден съм, че решението, което бъде взето от ГЕРБ, ще съответства напълно на нашата политика за борба с корупцията и спазването на закона”, коментира правосъдният министър.

Добавете Вашия коментар

TOP