Общинският съветник Розалин Хаджиев с предложение: 28 октомври, денят на Освобождението на Петрич от турско робство, да е официален празник

13 Септември 2016 | 17:54
0 коментара
Общество
Общинският съветник Розалин Хаджиев с предложение: 28 октомври, денят на Освобождението на Петрич от турско робство, да е официален празник

Общинският съветник от "Глас народен" в Петрич отправи изключително патриотично предложение до местния общински съвет, съобщава Struma.com. 

Хаджиев предлага денят на Освобождението на Петрич от турско робство да бъде официален празник за града и неработен ден. Ето как Хаджиев мотивира предложението си:

ДО 
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА 
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ГР. ПЕТРИЧ

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от Розалин Хаджиев, общински съветник от партия „Глас Народен”

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

На 28.10.2016г., община Петрич ще отбележи сто и четири години от освобождението си от турско робство. По време на Балканската война през октомври 1912 година Петрич е освободен от четата на капитан Никола Парапанов. Шестдесет и шест души от града се включват в редовете на Македоно-одринското опълчение. Турците напускат града, както и голяма част от гръкоманите, които се заселват от другата страна на Беласица в село Ветрен, прекръстено на Неон Петрицион (днес Нео Петрици, в превод Нови Петрич). В града се установява българска военно-административна управа. Комендант на Петрич става Никола Парапанов, а първи кмет – Михо Попов.

По своят смисъл и заряд за жителите на община Петрич, денят 28.10.1912г. може да бъде сравняван само с едни от най-светлите празници в Република България – денят на Освобождението от турско робство – 03.03.1878г. и денят на Съединението – 06.09.1885г. Нашите тогавашни съграждани са едни от последните българи, дочакали свободата на Отечеството си.

До настоящия момент, тази светла дата за жителите на община Петрич не е била отбелязвана по най-достойния начин, въпреки огромния исторически заряд, който е носила в себе си. Тъй като 28.10 наближава, считам че сега е моментът, в който тази светла дата може да получи своето признание от всички жители на община Петрич.

Предвид изложеното, предлагам да бъде подготвен проект за решение, по силата на което Общински съвет – Петрич да обяви датата двадесет и осми октомври за празничен и неприсъствен ден за жителите на Община Петрич.

Добавете Вашия коментар

TOP