Общинският съветник от ВМРО Кирил Стойков атакува в прокуратурата поръчката за саниране на полицията и пожарната в Петрич

21 Септември 2017 | 18:02
1 коментара
Общество

Окръжна прокуратура – Благоевград да провери има ли закононарушения в обществената поръчка, с която община Петрич възложи на варненската фирма „Бг Ленд Ко“ ЕООД санирането на сградата на полицията и пожарната, поиска петричкият общински съветник от ВМРО Кирил Стойков.

Жалбата му в държавното обвинение е след публикация във в. „Струма“, в която вестникът обстойно проследи собствеността на фирмата-победител и любопитни детайли в офертата й, с която спечели поръчката. Проучването ни тогава установи, че фирмата е регистрирана на името на благоевградчанина Велимир Магурев, собственик на първата заложна къща в областния център на Пиринско, подсъдим по 3 дела за измама с имоти и бивш клиент на настоящия зам. кмет на Петрич адвокат Илко Стоянов. Натъкнахме се и на любопитната препоръка, която „Бг Ленд Ко“ беше приложила към офертата си като уверение, че работи качествено – препоръката бе от фирма „Агро резерв“ ООД, която също е собственост на Велимир Магурев.

Заради връзката на строителя със заместник-кмета Ил. Стоянов съветниците от ВМРО поискаха писмен отговор от кмета Димитър Бръчков няма ли в случая конфликт на интереси, но отговорът от администрацията бе отрицателен – конфликт щяло да има, ако Стоянов е бил член на тръжната комисия.

Според жалбата на Стойков до прокуратурата фирма  „Бг Ленд Ко“ не отговаря на едно от основните условия – да е изпълнила поне един обект през последните 5 г. със сходна площ /равна или по-голяма от сградите на пожарната и полицията/, на който да е изпълнила топлоизолация, подмяна на фасадната дограма, монтаж на окачена стъклена фасада, изграждане на соларна инсталация, изграждане на отоплителна термопомпена инсталация и подмяна на елинсталацията. Фирмата на Магурев, в която той е съдружник с Боян Бончев, е декларирала за сходен обект санирания бл. 205 в Благоевград, но там е изпълнила само топлоизолация и подмяна на дограмата. Въпреки това комисията приела на юнашко доверие, че строителят има опит със сходен обект, и обяви офертата му за най-добрата.

Жалбата на К. Стойков в прокуратурата е 8-ма поред от началото на този мандат срещу нередности в община Петрич. Любопитното е, че войводите всъщност скачат срещу свой. Те подкрепиха кмета Д. Бръчков на последните местни избори, водени от презумпцията, че той всъщност е тяхно момче – Бръчков е бивш член ва ВМРО, председател на младежката организация, и на него ВМРО възлагало толкова големи навдежди, че дори го изпратили да учи в Скопие. Впоследствие обаче Д. Бръчков напусна организацията и стана член на ГЕРБ.

Според Стойков и съпартийците му, когато работели за кметската му кандидатура, обещанията на кмета били едни, а след избирането му той приел коренно различно поведение и по тази причина сега те са най-върлите му опоненти.Струма

Добавени коментари

venko публикува:
21 Септември 2017 | 19:15
kambitov prevze i petric sram i rezil kak moje da dopyskate takova nesto niama li petricki firmi tova kopele ot varsec stefan sokolov ypravitel na bg lend kazva ce vmro si gi slaga na onaia rabota van ot petric

Добавете Вашия коментар

TOP