Общинският съветник Илко Стоянов напуска ОбС Благоевград, омерзен от гласуването за разкопките

15 май 2018 | 11:05
5 коментара
Общинският съветник Илко Стоянов напуска ОбС Благоевград, омерзен от гласуването за разкопките

Общинският съветник Илко Стоянов напуска ОбС Благоевград. 

Това стана ясно днес, в официално писмо изпратено до медиите. Стоянов освобождава мястото си, заради лични убеждения и принципи.
 
Ето, какво написа той:

"Днес подадох заявление за прекратяване на правомощията ми като общински съветник от Общински съвет – Благоевград. Бих искал изрично да Ви поясня, че това не е „оставка“, а прекратяване на участието ми в един компрометиран според мен орган на местно самоуправление, след отказа на общински съвет Благоевград да допусне каквато и да е форма на пряко управление на гражданите, било то референдум или общо събрание на населението.

Също така искам изрично да отбележа, че в конкретния случай не се касае до това какво е моето лично мнение и дали съм за запазване на „разкопките“ на място или продължаване на изграждането на магистралата по същото трасе. Не това е важното в случая, а принципното отношение на т.нар. „политически елит” към обикновените жители в община Благоевград. Важното е, че този общински съвет на средата на своя мандат показа,  че е откъснат от естествената си среда – жителите на община Благоевград. За пръв път от много години в Благоевград се появи обществена енергия, която можеше да бъде използвана не само за конкретния повод – запазването на предполагаемия античен град Скаптопара, а преди всичко като основа за създаването на диалог между местната власт и гражданското общество. Такъв диалог би довел до решаването и на редица други проблеми.

След като общинските съветници прецениха, че са „политическия елит”, който не се нуждае от помощта на обикновения избирател, а моето мнение беше точно обратното, публично заявих, че общинският съвет е изчерпан и безполезен орган. Да бъда общински съветник никога не е било самоцел за мен. Точно обратното, на абсолютно принципна основа, винаги съм защитавал обществения интерес и съм отстоявал собственото си мнение. Не твърдя, че това мнение всеки път е било правилно, но твърдя, че винаги е било МОЕТО, а не на някой друг, пуснато по вертикалата или договорено в задкулисие.

Считам че в рамките на една последователна и честна политика към избирателите, думите следва да се подкрепят и от конкретни действия, поради което прекратявам участието си в управлението на община Благоевград. Това няма да промени добронамереното ми отношение или критичността ми към местната власт, но вече ще го правя като обикновен гражданин на общината.

И символично, и политически отправих послание за това, че гласът на хората не е достатъчно ценен. Аз, с голямо облекчение мога да заявя, че вече няма да продължа да упражнявам правомощията на общински съветник, защото този орган загуби правомощията си отдавна и пренебрегна всички форми на пряка демокрация.

Държа да отбележа още нещо, днес напускам управлението на града, но не и политиката, защото тя е единственият начин да работиш за хората и промяната. Въпросът бе в една кауза, която беше дефинирана. Надявам се, че моето оттегляне да послужи за преосмисляне от някои хора на тази посока.

Накрая бих искал да кажа, че Благоевград не е този красив и пълен със живот град, какъвто го помним отпреди години. И макар, че от местната власт се вършат много неща за красотата му, все по-осезаемо, от ден на ден се усеща липсата на съдържание, липсата на енергия в него. 

Промяната, няма да дойде отвън или отвисоко, тя може и е в задължение на всички благоевградчани. Искрено се надявам, когато му дойде времето, те да направят своя избор по такъв начин, че да зададат преди всичко нова посока и нова енергия за Благоевград.“, пише в изявлението си Илко Стоянов.

Общинският съветник Илко Стоянов напуска ОбС Благоевград, омерзен от гласуването за разкопките снимка 1

Колега публикува:
15 май 2018 | 22:18
И ква стана,Илко ни удари у земята,всички и тия -за и тия-вьздьржали се.Се сме една стока,само дето некой се заеха насериозно и у фейса пишат ли, пишат, ама само адвокат пето действа.И защо ли, защото е мьшкари а не мишкар.А и разните протестиращи и остриета,защо се снишават..Смешници
Виновен .... публикува:
15 май 2018 | 17:14
Илко ,идвай си в Петрич ,и остави колегите си от ОбС-Благоевград да се самоунищожат.Ти си едно бижу за петричани!Благодарение на теб ,в момента имаме болница ,и болнична помощ!Ти ,заедно с колегата ти по ТСУ ,Минка Салагьорова,наистина сте външни за града ,но с действията си показахте за тези три години ,че сте повече петричани от всички други ,които с години твърдят същото,но нищо не са направили за града.
Много ми е неудобно! публикува:
15 май 2018 | 16:46
Адв.Илко Стоянов е мъжкар ,пич и преди всичко голям професионалист!Името му трябва да бъде изписвано с главни букви.Защото ,никои не знае ,че той освен общественик ,е и човек ,който помага при нужда.Не го закачайте ,че ще си имате пряк сблъсък с мен.Илко ,горе главата ,приятелю!Аз ,вярвам в теб ,и това че си постъпил правилно.
ппп публикува:
15 май 2018 | 16:23
Боже ,само вие не сте разбрали защо напуска стоянов брино, бриндо
ДЖУМАЛИЯ публикува:
15 май 2018 | 14:14
Мъжка и достойна постъпка. Убеди се че нищо не зависи от тях, всичко е предварително договорени и правилно реши да се оттегли с достойнство. Браво Илко..

Добавете Вашия коментар!