Общинският съветник Георги Батев: Нормално ли е в община Сандански да има 5 юрисконсулти и да се плаща по 5 820 лв. на външна фирма за юридически услуги?

12 Октомври 2017 | 21:40
13 коментара
Общество

ЧРЕЗ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – САНДАНСКИ
Г-Н ГЕОРГИ СИНАНСКИ

ДО КМЕТА
НА ОБЩИНА САНДАНСКИ
Г-Н КИРИЛ КОТЕВ

ПИТАНЕ
От Георги Валентинов Батев, общински съветник

На основание чл.33, ал.1, т.4 от ЗМСМА във връзка с чл.101, ал.1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Сандански внасям питане

ОТНОСНО: Сключване на абонаментен договор №186-01 от 01.07.2016 г. между община Сандански и „РИВ Консулт 2013“ ЕООД, относно предоставяне на юридически консултации и услуги.

Уважаеми г-н Кмете,
На основание чл.44 от ЗМСМА и чл.106, ал.6 от ЗОП във връзка с Доклад от дейността на Комисия назначена със Заповед №СИППП-59 от 07.06.2016 г. по процедура на пряко договаряне по чл.18, ал.1, т.13 от ЗОП с предмет: „Предоставяне на юридически консултации и услуги на Община Сандански“, открита с Решение №19/31.05.2016 г. на кмета на Община Сандански, фирма „РИВ Консулт 2013“ ЕООД е класирана на първо място сред участниците с оферта, отговаряща в най-голяма степен на изискванията на Възложителя за изпълнител на поръчката. Предложената цена е 116 400 лв. ( сто и шестнадесет хиляди и четиристотин ) лева без ДДС. Всичко това е надлежно обективирано в Решение №22/16.06.2016 г.
Впоследствие, на 01.07.2016 г. Община Сандански, в качеството си на Възложител, сключва абонаментен договор №186-01 за предоставяне на юридически консултации и услуги с „РИВ Консулт 2013“ ЕООД, в качеството му на Изпълнител. В предмета на договора е регламентирано, че „РИВ Консулт 2013“ ЕООД приема да предоставя юридически консултации на Община Сандански, които включват изпълнение на следните дейности:
- Предоставяне на юридически консултации и съвети по обществени поръчки;
- Предоставяне на юридически консултации при възлагане на обществени поръчки финансирани със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове;
- Провеждане на начално и периодично обучение на длъжностните лица на възложителя по обществени поръчки относно изискванията на действащата национална и европейска нормативна уредба в областта на обществените поръчки;
- Ежегодно организиране на обучение по прилагане на ЗОП и подзаконовата нормативна уредба за определени от възложителя служители.

Общата цена и плащане на месечния абонамент е в размер на 116 400 лв. без ДДС или 139 680 лв. с ДДС. Възнаграждението се изплаща на Изпълнителя на 24 равни месечни вноски, всяка от които в размер на 4 850 лв. без ДДС или 5 820 лв. с ДДС, дължима ежемесечно до 20 число на съответния месец.

Във връзка с едно мое питане на сесия на Общински съвет, проведена на 29.06.2017 г., относно броя на назначените на щат в Общинска администрация – Сандански юристи и предоставяне на техни длъжностни характеристики, същите ми бяха предоставени на 11.07.2017 г. От тях е видно, че броят на юристите, назначени на трудов договор към Община Сандански към момента е 5 /пет/ – младши юрисконсулт, старши юрисконсулт в Дирекция „УТИ“, старши юрисконсулт в Дирекция „АПИОЧР“, главен юрисконсулт, младши юрисконсулт към Дирекция-Админинистративна.
При наличието на петима юристи към Общинска администрация Сандански, които би трябвало да са запознати с основните нормативни актове, към които спада и ЗОП, лично за мен не става ясно кое е наложило сключването на горепосочения абонаментен договор. Тези 5 820 лв., които са дължими всеки месец до 20-то число без значение дали има или не извършена услуга от фирмата Изпълнител, биха могли да намерят много по-добро приложение в общинския бюджет. Смея да твърдя, че липсва всякаква логика да платиш почти 140 000 лв. за 2 години на външна фирма за предоставяне на юридически консултации и услуги при положение, че разполагаш с 5 квалифицирани служители с юридическо образование и с длъжностни характеристики отговарящи на длъжността „юрисконсулт“. Пресмятайки грубо възнагражденията, които получават петимата юристи в период от 2 години излиза, че Община Сандански ще разходва близо 240 000 лв. за предоставяне на юридически услуги – 140 000 лв. към „РИВ Консулт 2013“ ЕООД и около 100 000 лв. възнаграждения на петимата си служители. Смятам, че такова разходване на публични средства от общинския бюджет е недопустимо. Едни и същи дейности, които могат да бъдат извършени от юристите към Общинска администрация – Сандански, биват възлагани на една неизвестна за санданчани фирма, чието седалище и адрес на управление се намира в гр. София, кв. „Красна поляна“.

Във връзка с гореописаното, уважаеми г-н Кмете, питам следното:
- Колко юридически консултации и съвети по обществени поръчки са възложени до момента от Община Сандански на „РИВ Консулт 2013“ ЕООД?
- На колко и на кои длъжностни лица от Общинска администрация -Сандански е проведено начално и периодично обучение от „РИВ Консулт 2013“ ЕООД, относно изискванията на действащата национална и европейска нормативна уредба в областта на обществените поръчки?
- Кои от служителите в Общинска администрация - Сандански са участвали в ежегодното организиране на обучение по прилагане на ЗОП и подзаконовата нормативна уредба от страна на „РИВ Консулт 2013“ ЕООД? Имат ли издадени те съответните сертификати за завършено обучение?
- Не смятате ли, че е по-логично да бъде сключен Договор с външна фирма само и единствено за извършена услуга, а не както в настоящата ситуация – абонаментен? Означава ли това, че дори да не е възложено извършването на никаква дейност за съответния месец, фирма „РИВ Консулт 2013“ ЕООД получава сумата от 5 820 лв. с ДДС?
- Редно ли е при наличие на петима юрисконсулти, назначени в администрацията, в преките задължения на част, от които е включена работа със Закона за обществените поръчки, да бъде сключван абонаментен договор с външна фирма за предоставяне на юридически консултации и услуги, именно по ЗОП?

Желая да получа писмен отговор на поставените въпроси.

С уважение:…...................
/ Г. Батев /

Добавени коментари

Ферди публикува:
26 Октомври 2017 | 20:12
Ооооооо, мурзилките на недоразумението Кмет се активизираха......
Бай Гуй публикува:
24 Октомври 2017 | 06:06
Крадци! От първия до последния гробар!
Sandanski публикува:
13 Октомври 2017 | 22:36
#Кой До Жорката е някой мръсен гербаджия, който е умрял от яд от питането на Батев, защото само той е способен да се изразява така. Боли ги много гербаджиите...
#Кой публикува:
13 Октомври 2017 | 22:30
До Жорката-изцапали са ти устата,избърши се.Неграмотно е твоето васално съществуване.
Sandanski публикува:
13 Октомври 2017 | 22:13
Жорката е с класи над другите. Пише се точно така. Питането е входирано, има входящ номер и е подписано, но не е длъжен да го снима и качва за неграмотници като теб!
До Жорката публикува:
13 Октомври 2017 | 21:58
Жорката Батев е неграмотен, не се пише "чрез", няма подпис, няма входящ номер на искането му, което го прави легитимно, мнооого още има.... Жорка , смешен си.... Когато ти пишат нещата, намери поне някой грамотен
Aburd публикува:
13 Октомври 2017 | 13:56
Izkliusheno
Плешивмишотплоски публикува:
13 Октомври 2017 | 08:56
Поздравления,Жоре!ОчеВадно,в това ТКЗС, наречено Общински съвет-Сандански само ти имаш ТОПКИ! Само като се сетя за пасмината на Янето,общуваща с суверена,цитирам Ошката,с декларации и подписки,прислугата на купувача на гласове Кольо Малчев,полуграмотните мишки на Мравката/без Жоро Панчев, за който ме е жал,че се погубва така/ ,позора на БСП-Дончо Ризов,барабар с юрисконсулта на ТКЗС-то,общински председател на "опозиционната" партия Снежка Бубова, ми се повръща. За Янко и Тора суперлативите са безпомощни!Таааааа, под одобрителния поглед на съкооператорите/абе недейте така,щото колкото повече пари изтичат към централния кооперативен съюз-ГРОБ,толкова по-малко остават за надзор,строителство на незаконни обекти и други баници/ Палячото-кмет краде общинските пари,грубо погазва Закона/който и да било/ и безчинства като феодал. А и как иначе-при този съкооператорски комфорт! Палячо,види му се края,ще бегаш потъмно!
България е лайнарник публикува:
12 Октомври 2017 | 23:37
Боклук държава ... нищо няма да се промени! Колкото и илюзия да имате ..fuck of на тая държава ,,не съм виновен че такава гнусота тая кочина
България е лайнарник публикува:
12 Октомври 2017 | 23:16
Боклук държава ... нищо няма да се промени! Колкото и илюзия да имате
Валя публикува:
12 Октомври 2017 | 22:51
Браво на този общински съветник!
Ники публикува:
12 Октомври 2017 | 22:04
Срамота.Още 5 да назначат.И още 3 най малко софийски фирми общината цъфти .срам и позор
Вуйката публикува:
12 Октомври 2017 | 22:00
Престъпници.Веднага оставка

Добавете Вашия коментар

TOP