Общински съветник започва добив на гнайси в землището на с. Крушево

04 Юли 2018 | 10:50
0 коментара
Бизнес

Независимият общински съветник в Гърмен Владислав Гълъбов Качериев започва добив на скално-облицовъчни материали – гнайси от находище „Раденка“ в землището на с. Крушево.

Фирмата му „ДЕС-М“ ЕООД ще прави открит кариерен добив в 3 участъка на находище „Раденка” – „Кавака“, „Лозята“ и участък „Урвата“. Добитите скални блокове – тикли, ще бъдат извозвани до площадка в началото на с. Дъбница за обработка на цепени плочи.

На 16.02.2012 г. дружеството сключи с Министерството на икономиката и енергетиката договор за проучване на подземните богатства в площ „Реденка“ и в продължение на 2 г. за своя сметка „ДЕС-М” трябваше да проучи 2,18 кв.км, за да прецени има ли действително отдолу гнайси. Резултатът от проучването е положителен – установени са запаси в тези 3 участъка с обща площ 154.499 дка. Проектно-концесионната площ възлиза на 229,641 дка.

Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ вече е изискала да бъдат изключени от инвестиционното предложение площите, през които преминават повърхностни водни обекти Дълбоки дол и Дряновски дол. Предвид това на 16.05.2018 г. е представен нов координатен регистър на концесионната площ, който изключва терените, през които преминават деретата, тя е сведена до контура на запасите, а именно 154.499 дка.
Срокът на концесията, който Владислав Качериев очаква да получи от държавата, е 35 години. За достъп до находището той ще ползва съществуващия път между с. Долно Дряново и с. Крушево и черни горски пътища, а при развитието на добива в рамките на концесионната площ ще се изграждат допълнителни вътрешно технологични пътища и площадки.

Завчера РИОСВ – Благоевград се произнесе – добивът на гнайси няма да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, видове и техните местообитания в района, включително и птици. Сега държавата трябва само да подпише със съветника концесионния договор, което е въпрос само на няколко седмици.

С очакваната концесия Вл. Качериев, който има 2 магазинчета за хранителни стоки в Гърмен, навлиза в ново доходоносно поприще. За него той се готви от 2007 г., когато е едва на 27 г. Тогава срещу 5000 лв. Качериев купува от софиянеца Малин Стоянов целия капитал на едноименното дружество, което днес управлява.

Междувременно, докато правеше първите крачки в бизнеса, Качериев нагази и в политиката. През 2011 г. той стана независим общински съветник в Гърмен, 4 г. по-късно влезе отново в ОбС с листата на „Движение 21” и дори бе включен в Националния съвет на партията на Татяна Дончева, но миналата година и той, и менторката му Албина Анева от Благоевград напуснаха „Движение  21” и Качериев остана независим съветник в Гърмен. В момента всички съветници на Т. Дончева, които се разделиха с нея, членуват в НПО „Мрежа за инициативи и решения”, която най-вероятно много скоро ще се превърне в партия.

За популярността на Владислав Качериев в Гърмен пък говори фактът, че на парламентарните избори миналата година той бе кандидат-депутат от коалиция „АБВ – Движение 21” и с 492 преференциални гласа се нареди на второ място след водача на листата Владимир Елезов./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP