Общината в Благоевград брои 7 060 лв. за воалите на „Моста на влюбените“

11 Юни 2019 | 17:06
3 коментара
Култура

7060 лв. струват на благоевградчани воалите на „Моста на влюбените„, финансирането е одобрено от експертния съвет, който разпределя средствата във фонд „Култура“, учреден от тази година.

В него с решение на ОбС от общинския бюджет се заделиха 200 000 лв., като идеята е да се стимулира активността на граждани и организации да участват в процеса на реализация на културни събития. До момента с 64 440 лв. от този фонд е финансирано провеждането на 8 културни събития в областния център на Пиринско, четири проекта са отхвърлени, а два са в изчакване на решение. Арт инсталацията „Море от любов“  на „Моста на влюбените“ с автор Елизабет Талауер е спечелена и реализирана от сдружение „Толкова близо, толкова далеч“. Справка в интернет показва, че председател на сдружението е Ирина Велкова, шеф на кабинета на ексфинансовия министър Симеон Дянков.

Тюлените воали станаха обект на разностранни обществени коментари, а след първия дъждувиснаха от различни краища. Именно заради проблема с тази арт инсталация експертният съвет е решил в бъдеще да изисква визуализация на проектите, за които това е възможно да се направи, за да се избегнат гафове с парите на данъкоплатците.

Съставът на експертния съвет е от 9 членове, а решенията се взимат с 2/3 болшинство. С решение на ОбС са утвърдени имената на постоянните членове в експертния съвет от местния парламент. Председателското място заема шефът на комисията по култура при ОбС  Ивайло Златанов, а в състава са съветниците Захари Ханджийски, Румяна Кръстева- Джолева и Гергана Янчева. Заедно с тях постоянни членове на експертния съвет от Общинска администрация са Виолета Стойнева, началник-отдел „Култура“, Татяна Николова, началник-отдел „Счетоводство“, и Николай Котев, главен юрисконсулт в общинското дружество „Благоевград фест” ЕООД.  Последните две места са предвидени за независими експерти и като такива на проведените до момента 3 работни заседания са канени Любима Бучинска и Ивелина Кючукова, която не е присъствала на нито едно от тях.

В рамките на първата сесия са разгледани 14 проектни предложения. В режим на изчакване са идеите на  Регионалния исторически музей „България в мащаб“ с искане на 6300 лв. и на Кукления театър „Фолклорна магия от Пирин“ за 20 440 лв., които ще се преразгледат на юлската сесия на експертния съвет, след  като в края на май ОбС одобри промяна в устава, като даде възможност и на общински фирми да кандидатстват за дофинансиране на свои проекти. 

Реализираните до момента събития в Благоевград, подкрепени от фонд „Култура“, са „Занаят фест“ на Юлияна Попдимитрова , получила 4020 лв., „Jumaya Stage Fest” с 20 000 лв. общинско участие, организиран за втора поредна година от бизнесмена Иван Кацарски, собственик на няколко фирми, в това число с дял и в „Stage bar”, съвместен концерт на дамските камерни хорове „Лира“ и „Наама“ от Израел, който бе с вход безплатен неделя вечерта в зала на АУБ в Благоевград срещу 3000 лв. от общината. Също с помощ от фонд „Култура“ в размер на 12 110 лв. стартира вчера 3D арт фестивал, организиран от Сдружение за изкуство „Арт Юнивърс“ с председател Александър Миловански, който е собственик на заведението „All stars”, мениджър в „Метро“ и който организира аналогично събитие в Благоевград преди няколко години с участие на художници от Сърбия и България. Одобрен е и проектът на музикалната академия „Престо“ на китариста в Биг Бенд Благоевград Станислав Кайчев и половинката му Цветелина Съботинова, които през ноември подготвят съвместен концерт на учениците си с Мария Илиева и Биг Бенд Благоевград, за който получават 8000 лв. от бюджета на общината. С 5200 лв. фонд „Култура“ финансира и представление на НПО „Гестус“ на „Животът, макар и кратък“ от Ст. Стратиев. Субсидия от 5000 лв. експертната комисия е одобрила последно за реализиране на проект на „Пъпиаш“ ЕООД на Надежда Пройкова за модно ревю. За реализацията дружеството е искало 20 759,72 лв., вероятно защото не ги е получило, се е отказало от реализацията и в момента се подготвя ново предложение.

Експертният съвет е отхвърлил идеята на НПО „Гестус“ за финансиране с 9390 лв. на спектакъл „Пеликани в пустинята“, както и проекта на РИМ за изложба „Пеперудите – живи и красиви“, за която са искани 6300 лв. Тази изложба бе осъществена със собствени средства на музея и до момента от билети са върнати половината разходи, коментираха от кметството. Отказ имат и идеята на Александър Терзиев за виртуални турове на кв. „Вароша“, за която авторът се надявал на 4550 лв. подкрепа от фонда, както и предложението на „Вамо“ ЕООД , озаглавено „Една културна година на Благоевград“ с искане за съфинансиране в размер на 18 977 лв.

От дни е отворена втората сесия за кандидатстване с проекти за финансиране от фонд „Култура“. Срокът изтича в края на юни, а през юли експертният съвет отново ще заседава и ще оценява идейните предложения по вече утвърдена точкова система. Според нея таванът е от 65 точки, а право на финансиране получават онези проекти, които наберат минимум 35 точки./Струма/

Добавени коментари

НАП публикува:
12 Юни 2019 | 10:13
Да,нали си платихте двоен данъка за тази година!Защо, да си нямамате пердалъци,пеперуди,чадъри,шатрички и т.н.?Радвайте се на шареното ще ви успокои,драги съграждани.
гражданин публикува:
12 Юни 2019 | 10:06
Шопова и Камбитов нямат срам!!!Самозабравиха се! Повярваха си,но видов ден идва!Мизерници!
Доставчик публикува:
12 Юни 2019 | 07:54
В най-скъпия магазин обикновен воал,като този струва 6лв.метъра,а на едро е 2лв

Добавете Вашия коментар

TOP