Община Рила рекордьор по усвоени средства от еврофондове на човек

17 Юли 2017 | 10:27
0 коментара
Общество

Община Рила удари в земята конкуренцията, рекордьор по усвоени средства от еврофондове на човек!

Жителите на град Рила се оказаха най- богатите от към пари получени от еврофондове на глава от населението. Точно 6 153 лева усвоени евросредства се пада на човек от общината. За сравнение в София на човек се пада по 2 454 лева, а в Благоевград парите са малко над 1000 лева. По-важно обаче е в какво се влагат средствата.

В Рила казват, че не са усетили усвояването на европарите. Сумата набъбва заради магистрална отсечка, иначе са обновени детската градина, училището, има и нов стадион. Последният не винаги е отворен.

Европейските проекти водят и до разходи за поддръжка на изградените обекти в следващите години. „Многото проекти почти доведоха до фалит общината, защото парите, които можем да отделим за поддръжка, са много малко”, посочи кметът Георги Кабзималски. Над 8 и половина милиарда лева от Европа са усвоили за 10 години общините в България. Икономисти изчисляват, че това прави средно по 1230 лева на човек. Разликите при усвояването на средствата обаче са драстични.

Големите области усвояват най-много евросредства. Първенци сред тях са София (2454 лв. на човек), Габрово (2365) и Бургас. Оказва се, че Враца е на четвърто място по изплатени суми спрямо населението.

На другия полюс виждаме област Перник с по-малко от 450 лева на човек. Там се намира и Ковачевци, общината с под 30 лева изплатени евросредства на човек. Общо в 10 общини усвоените пари са под 100 лв.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP