Община Рила опитва да се отърве от съдружие с Антон Петров-Хамстера в мистериозно „вятърно“ дружество с регистриран на Сейшелите съсобственик

22 Февруари 2021 | 19:24
0 коментара
Общество

Община Рила стартира процедура по прекратяване дейността на мистериозно търговско дружество и откриване на процедура по ликвидацията му, в което от 14 г. се води съдружник.

На февруарската сесия такова решение бе взето с мнозинство от местните общински съветници. Причина да включат в дневния ред фирмата бе иск на прокуратурата, според която повече от година дружеството е без управител, а за да бъде заличено, е достатъчно този срок да е 3 месеца.

Става въпрос за „Рила Електрик Пауер“ ООД, регистрирано през 2007 г. на адреса на община Рила – пл. Възраждане“ №1. Основният предмет на дейност на дружеството е „Създаване и експлоатация на вятърна ферма, търговия с продукцията, произведена от нея, създаване и експлоатация на възобновяеми енергийни източници“.

Уставният капитал на дружеството е 100 000 лв. Съдружници в него са община Рила, която участва с апаротнта вноска – недвижим имот от 201,147 дка в с. Смочево, оценен на 33 000 лв., столичният адвокат Борислав Божинов – съпруг на съдийката от СГС Станислава Пенкова Казакова, който участва с 5000 лв., Стойка Николова Стефанова с вноска от 10 000 лв. и софийското „Солар експерс“ ЕООД, което участва с 52 000 лв. „Солар експрес“ е с управител Павел Павлов Александров, а едноличен собственик на капитала му от 2 лв. е регистрираното на Сейшелите дружество „Голсен инк“.

„Рила Електрик Пауер“ ООД е без управител от 31 януари 2020 г. Постът е напуснат от Петър Чакъров, който го наследява от Антон Петров.

По справка в информационните системи дружеството е развивало някаква дейност до 2011 г. Последният му финансов отчет показва 142 000 лв. пасив, задължения от 136 000 лв. и само 54 000 лв. в брой.

В групата съдружници и управители на „Рила Електрик Пауер“ най-любопитен еАнтон Петров, известен с прякора си Хамстера. Той е личен приятел на бившата барета, един от кръстниците в застраховането от ранните години на прехода, сътрудник на НСС и спецсъветник в ДАНС Алексей Петров. Според последния Хамстера имал проблеми с правосъдието само заради близките им отношения.

Освен в „Рила Електрик Пауер“ ООД, където от 2007 г. до 2009 г. увеличава собствеността си от 5 на 52%, Хамстера притежава 34% от охранителната фирма „Спартак Секюрити” АД, съдружник е в регистрирнаната в Благоевград „Мак турист” с основна дейност ресторантьорство; притежава половината от фирма „Рилска вода” ООД, чиято дейност е строителство на хидротехнически съоръжения; има и 30% от „ВАЗ-07” ООД, занимаваща се с търговия на дребно.

Хамстера и Алексей Петров бяха арестувани в рамките на акцията “Октопод” през 2010 г., когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов, а МВР разпространи кадри от задържането им с обяснението, че става въпрос за „йерархично изградена организирана престъпна група, занимаваща се повече от 10 години с изнудване, силово събиране на рекет, предлагане на платени сексуални услуги, незаконно придобиване на финансови средства от “Кремиковци” АД, източване на ДДС, търговия с влияние, пране на пари и други престъпни дейности”.

Делото беше прекратено от Специализирания наказателен съд през февруари 2014 г., а година по-късно отново бе възобновено, но в крайна сметка завърши с оправдателни присъди. Междувременно обвиняемите, сред които и Хамстера, осъдиха България в Страсбург на 114 000 евро за нарушение на презумпцията за невиновност по време на показното им задържане.

Според кмета на Рила Георги Кабзималски, който е начело на общината от 2007 г., „Рила Електрик Пауер“ никога не е развивала дейност. Нещо повече – община Рила не участвала в капитала й с апортна вноска и дори преди години осъдила Търговския регистър за това вписване, но по неизвестни причини до момента държавната институция отказва да направи промените и да заличи апорта на общината.в.Струма/Ваня Симеонова

Добавете Вашия коментар

TOP