Община Рила обяви за продан рибарника на М. Калъмбов заради неплатени над 100 000 лв. такса сгради и смет

27 Май 2019 | 07:44
0 коментара
Общество

Община Рила обяви за продан рибарника на бившия военен комендант и крупен приватизатор на „Балкантурист” Методи Калъмбов заради неплатени данък сгради и такса смет на обектите, които още държи в Рилското корито. Рибарникът заедно с механата до него и терена от 7 дка земя се продават за 205 000 лв. Според наблюдатели на имотния пазар цената е повече от изгодна, като се има предвид близостта на Рилския манастир и огромния пътникопоток, който ежегодно пътува към обителта.

Според кмета на Рила Георги Кабзималски става въпрос за задлъжнялост и на двете фирми на Калъмбов и дъщеря му Димитрина – „Мак турс” и ЕТ „Фешън Топ Модълс – Димитрина Калъмбова”, които държат в общината цех за бутилиране на минерална вода, 2 хотела, един ресторант и малка ВЕЦ до Рилския манастир.

„Години наред дълговете се трупат, непрекъснато ме молеше за отсрочка – докато ремонтите свършат или пък нещо друго, накрая дължимата сума надскочи 100 000 лв. и затова се видях принуден да пристъпя към тази продажба”, обясни Кабзималски.

В момента от всички обекти на Методи Калъмбов, приватизирани в Благоевградска и Рилска община, работи единствено хотелът на дъщеря му Димитрина, който бе открит неофициално до манастира в края на миналата година с шокиращи цени на двойка стая от 321 лв., и то в период на промоция, и 1000 лв. на президентския апартамент за 1 нощ.

Най-известният от бившата собственост на „Балкантурист” хотел  „Ален мак“ в центъра на Благоевград е буквално руина, в него не работи нищо и бе отворен инцидентно само за абсолвентските и абитуриентските вечери този месец. Цялата сграда е ипотекирана срещу огромен кредит, теглен от Калъмбов от местен банков клон, периодично остава без ток или без вода заради неплатени сметки, и според източници на „Струма” всеки момент кредиторът ще сложи ръка и върху него.

Другата собственост на М. Калъмбов – мотел „Рилци“, е изтърбушена от крадци, от него изчезна дори водната помпа, осигуряваща собственото водозахранване на мотела. В хотел „Бор“ ремонтирани преди повече от 10 г. бяха само първите 2 етажа, а според слуховете единият е собственост на наследниците на покойния лихвар Васил Горчев, който до разстрела му живееше в „Ален мак”. Етажите и в „Бор” обаче отдавна се нуждаят поне от освежителен ремонт.

Всички тези обекти се водят на фирма  „Мак турс“ АД, където  М Калъмбов ще бъде начело на Съвета на директорите до 19.07.2019 г. В момента той управлява фирмата заедно с Калина Тасева и Адриана Съботинова.

Продажбата на рибарника в Рилското корито не е изненада. От цялата му близо 20-годишна кариера на бизнесмен е видно, че плащането не е от силните страни на Методи Калъмбов. През 2012 г. той бе осъден условно на 6 месеца за данъчно престъпление – като изпълнителен директор на “Мак турс” АД избегнал плащането на данък от 5648 лв. за лизингов автомобил. За това допълнително бе глобен и 500 лв. Същата година дъщеря му бе осъдена от съветника в дупнишкия ОбС Божан Божанов на 1385 лв. – стойността на мачтов трансформаторен пост, който тя получила преди 5 г. от него, но забравила да плати.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP