Община Разлог вече ще предоставя безвъзмездно на партиите общински помещения за дейността им

12 Декември 2019 | 12:23
0 коментара
Политика

Досега партиите ползваха общински помещения за дейността си срещу минимален месечен наем и подписваха с кмета на общината договор за наем.

Помещенията се отдаваха без търг или конкурс и без решение на Общинския съвет, като право на това имаха парламентарно представените партии, т.е. тези, преминали 4% праг. След влизане на промените в сила предоставянето на помещения отново ще става без търг или конкурс, но с решение на Общинския съвет. Отношенията между страните ще се уреждат посредством договор за безвъзмездно ползване със срок до обявяване на резултатите от следващите парламентарни избори.

Договорът ще се подписва между кмета на община Разлог и общинското ръководство на партията. Финансовите ангажименти на партиите ще се свеждат до покриване само на експлоатационните разходи по обектите, ако има такива.

Право на безвъзмездно ползване на общински помещения имат само политически партии, но не и местни коалиции и сдружения.

Досега общински помещения в община Разлог ползваха три партии – ГЕРБ, БСП и ДСБ. Те заплащаха минимален месечен наем, съобразен със състоянието на помещението.

Най-нисък е бил наема на БСП поради факта, че сградата, в която са наели помещение, е силно амортизирана. За ползваната площ от около 64 кв.м са заплащали 1.96 лв. на кв.м, или месечен наем от около 100 лева. ГЕРБ е наела помещение от около 15 кв.м в центъра на Разлог срещу месечен наем от 70 лева, или малко над 4.60 лв. на кв.м. Почти същата е наемната цена на ДСБ, която заплаща 198 лева за помещение малко над 40 кв.м.

Промените в наредбата засягат и общинските ръководства на синдикалните организации. Досега по решение на ОбС те ползваха общински помещения безвъзмездно, а според промените вече ще трябва да заплащат месечен наем. Според досега действащата наредба наемната цена на помещения за нуждите на общинските ръководства на синдикалните организации се определя в размер 3 пъти спрямо наемната цена на жилище, която е в размер на 0.50 лева на кв.м полезна площ.

Предстои ОбС – Разлог да гласува новите промени в наредбата. В момента тече 30-дневният срок за предложения и становища. До момента такива не са постъпвали.

Добавете Вашия коментар

TOP