Община Петрич на прицел на ОЛАФ и Прокуратурата заради злоупотреба с обществена поръчка за сумата около 1,4 млн. лева

26 Април 2019 | 19:40
20 коментара
Криминално

Община Петрич на прицел на ОЛАФ и Прокуратурата заради злоупотреба с обществена поръчка за сумата около 1,4 млн. лв., за реконструкция на несъществуваща сграда - музей

Поредния скандал с обществените поръчки в община Петрич най-вероятно ще провали трансграничния проект по програма за сътрудничество  Interreg V-A Гърция-България 2014-2020г.

   ОЛАФ е генерална дирекция в структурата на Европейската комисия, натоварена от Европейския съюз със защитата на финансовите му интереси. Нейната задача е да се бори по отговорен, прозрачен и ефективен начин с финансовите измами, засягащи бюджета на Съюза, с корупцията, както и с други нередни дейности, включително с лошото управление на европейските институции.

Община Петрич сключи договор №26/22.02.2019г. с фирма „ВДХ” АД за изпълнението и на стойност 1 171 000,00 лева без ДДС или  1 405 200,00 лева с включен ДДС за ремонт на несъществуваща сграда. Това установи репортерска проверка.

 

„Реконструкция на съществуваща сграда в музей в УПИ XLIV 603.1710, КВ.53, гр. Петрич” като е издадено и Разрешение за строеж №68 от 04.07.2018 г. За „Реконструкция на съществуваща сграда в музей“, УПИ XLIV, кв.53 по плана на гр. Петрич. На 22.02.2019 г.

Скандалното, е че за такава обществена поръчка и за сключения договор за изпълнението, тъй като такава сграда НЕ СЪЩЕСТВУВА! Имаше стари постройки във въпросното УПИ XLIV 603.1710,  които бяха премахнати през 2018 г. В края на месец януари също е констатирано, че сградата, предмет на обществената поръчка, за която е сключен договор за реконструкция, НЕ СЪЩЕСТВУВА.

Местните коментират, че сградата е блъсната от благоевградска фирма подизпълнител на фирмата спечелила поръчката, като в подкрепа на твърдението се прилага снимков материал!

На вниманието на Бойко Борисов! Кмет на ГЕРБ подписа договор за 1,4 млн. лв. за реконструкция на несъществуваща сграда - музей снимка 1

Това е поредният абсурд в община Петрич. Финансирането за строителството е осигурено по договор за субсидия №В2.6с.11 от 01.09.2017г. по проект  Културния двуполюс Серес-Петрич, по програма за сътрудничество  Interreg V-A Гърция-България 2014-2020г., Приоритетна ос 2: Устойчив и приспособим към климата трансграничен регион и от бюджета на община Петрич за 2018г.“

Сигналът в прокуратурата е придружен с обявление за обществената поръчка от 20.11.2018г., техническа спецификация, договор №26/22.02.2019г. и снимков материал. „На снимка 1 в червено е оградено мястото, където някога беше въпросната сграда; Снимка 4 е справка от кадастралната карта, показваща границите на въпросното УПИ и сградите разположени в него при последната промяна преди години, а на снимка 6 – етап от събарянето и).“, описват в сигнала снимките петричани.

Целта на сътрудничеството със Серес е създаване на два културни центъра с европейско значение, които включват две сгради – една в Петрич и една в Серес. Те ще бъдат реконструирани и превърнати в музеи. За нуждите на проекта в Петрич ще се реконструира сграда, която е бивша собственост на Гранични войски в района на бъдещия градски парк. Тя ще бъде превърната в Исторически музей, който практически ще се намира в непосредствена близост до входа на парка. Музеят е проектиран на два етажа с малък сутерен със смесена конструкция. Застроената квадратура на сградата по проект е 1190 кв. м. Разгънатата квадратура е 1930 кв. м, като 60% от достъпната за посетители площ (882 кв. м) се предвижда за разполагане на експонати. Източно от музейната сграда ще има паркинг (105 паркоместа за леки автомобили) и място за паркиране на 2 броя автобуси за туристи. Срещу сградата на музея ще има малко площадно пространство с водни площи, както и посетителски център. Общата стойност на разходите за СМР за новата музейна сграда възлиза на 719 878,74 евро (с ДДС), от които 575 300,35 евро осигурени с финансиране по проекта и 144 578,39 евро, които следва да бъдат осигурени от общинския бюджет на Петрич за 2018 г. Тези подробности по проекта станаха ясни още през 2017 г.

Договорът за изпълнение обаче беше парафиран едва пред февруари 2019 г.

Както съобщихме, след перипетии по обжалване и спиране на поръчката все пак ВХД АД ще извърши реконструкцията на музея в Петрич. Кметът Димитър Бръчков е подписал договор със столичната фирма. За участие в поръчката беше поканена и добре познатата фирмата „Александър 49” ЕООД, която е изпълнител на доста поръчки в южната община.
ВДХ АД се представлява от Момчил Борисов, а в съвета на директорите освен той участват и Иван Панов и Петко Геров.
Проектното решение е развито около съществуваща тухлена стена по северната част на сградата. Към съществуващата сграда ще се дострои една част.

„Няма ли сграда реконструкция е невъзможна. И трябва наново проект и разрешения за строеж и всичко друго. А след като документите вече фактически са нищожни, те си мълчат. И ще правят незаконно друга сграда, само за да усвоят над 1 000 000 лв. Не съществува и стена, от снимките се вижда, идеята е била да запазят стени, но после ги събарят. Затова искаме прокуратурата да провери, опорочена ли е поръчката.“- смятат подателите на сигнала.

СКАНДАЛНО! Община Петрич подписа договор за 1,4 млн. лв. за реконструкция на несъществуваща сграда - музей по трансграничен проект с Гърция снимка 1СКАНДАЛНО! Община Петрич подписа договор за 1,4 млн. лв. за реконструкция на несъществуваща сграда - музей по трансграничен проект с Гърция снимка 2

 
 
 

Добавени коментари

1 публикува:
03 Септември 2019 | 16:25
Г-жо Салагьорова и "специалисти " от РДНСК и Общината ,само да напомня ,че сградата която "реконструирате" е била на един етаж,а с "реконструкцията" Ви ,тя порасва с още един. Освен това се доказвайте не тук ,а в Съда и пред ОЛАФ. Успешна защита Ви желая на испански ,английски и най-вече на ФРЕНСКИ/защото го владеете
вм публикува:
01 Май 2019 | 00:57
На една от снимките виждам как Вятъра събаря сградата! Минкееееееееееее,Минкеееееееееееее да си одиш у Неделинооооооо.........По тъпа от тебе немаааааа
1 публикува:
28 Април 2019 | 18:36
ами то и АРТЕКС СА ГО ГЛЕДАЛИ ДНСК, ТОВА НЕ ГО ПРАВИ ЗАКОНЕН! И ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОМПЕТЕНТНОСТТА НА РДНСК КАК СЕ РЕШАВА ОТ ОБЩИНА ПЕТРИЧ-НА МАСА
До филолог публикува:
27 Април 2019 | 22:37
Принципно е вярно това, което си публикувал. Но не трябваше въобще да се стига до това оплюване и свободните съчинения от страна на "експертите" Караиванова и Пенев на тема - дали е реконструкция или не. И до злонамереното представяне като ремонт. Ако бяха наистина експерти, то трябваше да прочетат определението дадено в закона, а ако не могат да четат и да прилагат закона във всички тънкости за своите клиенти, то поне да се бяха сетили да питат дали РДНСК е одобрила по този начин строителното разрешение. Или и РДНСК не са на тяхното ниво на компетентност? Да трудно е да потънеш толкова дълбоко, няма как РДНСК, общината и управляващия орган на програмата да идат толкова много под нулата.
филолог публикува:
27 Април 2019 | 18:10
да добавя - Думата е от френски произход. На френски construire - строя, изграждам; предлогът re - означава "повторно, отново". Напрактика ще излезе, че формулировката "реконструкция" е вярна - повторно изграждане. Ако пишеше "Реновация", тогава нямаше да отговаря на това, което правят. Това е моето мнение, без да заставам на ничия страна.
филолог публикува:
27 Април 2019 | 18:00
Реконструкция - значение на думата - повторно изграждане на нещо, което е било повредено или разрушено. От чисто езикова гледна точка, няма нищо нередовно. РЕ=повтроно, конструкция = изграждане. Там не пише ремонт.
Танита Пенева публикува:
27 Април 2019 | 15:54
Нещо са се много засегнали комплексираните проектанти. Я, пак да преговорим какво е голямото престъпление, заради което Снежанка, Тането, Танев и Розичко са потрошили толкоз мангизи по Ирина Жерева, па и чак пророкуват арести и т.н. Твърдението е - според тях това е ново строителство, а не реконструкция, както е написала общината, както са го приели РДНСК и управляващия орган на програмата, които на всичкото отгоре са отпуснали едни около милион и половина лева да стане музей. Според Снежанка, Тането , Танев и Рози - тези от управляващия орган и от РДНСК са големи балъци, та са се хванали на въдицата на общинарите и са им одобрили проекта. Според тях - сега трябва общината да не прави музей, а да си посипят главите с пепел и да плачат - "Няма да правим музей, няма да правим музей, ще викнем Даниелка и Тане да проектират и ще построим паметник на ... Димитър Танев! Задължително на кон и в офиса на ГЕРБ!" :-) :-) :-)Аз препоръчвам обаче да кръстят проекта "Префасониране на стара съборетина и телепортация на музей". И да си го направят, защото града трябва да има музей, пък както ще да го кръстят.
Самуил публикува:
27 Април 2019 | 14:55
ПОРЕДНИЯТ АБСУРД, така ли ? Нима ! Нагледахме се , това вече няма край ! А после какво ли ще стане ? Пак СЪЩОТО ...
Самуил публикува:
27 Април 2019 | 14:55
ПОРЕДНИЯТ АБСУРД, така ли ? Нима ! Нагледахме се , това вече няма край ! А после какво ли ще стане ? Пак СЪЩОТО ...
Самуил публикува:
27 Април 2019 | 14:55
ПОРЕДНИЯТ АБСУРД, така ли ? Нима ! Нагледахме се , това вече няма край ! А после какво ли ще стане ? Пак СЪЩОТО ...
Културовед публикува:
27 Април 2019 | 12:02
Гледам голяма навалица е пред сегашния музей и си мисля .... много начетени са тия хора, чак от кафето на Хари разглеждат експозициите... Там нямаше ли едно помещение на едни "БУДНИ" граждани със някакво измислено сдружение
Хахаха публикува:
27 Април 2019 | 10:29
Ех Танита, По добре комплексиран проектант от колкото Кмет арестант
Хахаха публикува:
27 Април 2019 | 10:27
Ех Танита, По добре комплексиран проектант от колкото кмет арестант
Снежанка публикува:
27 Април 2019 | 00:00
О, без такива - никакви телепортации, материализации, никакви генезиси и други такива. Аз така искам пък!!!! Сега ще се нацупя, да-а-а-а!!! Не искам пък да има музей!
Димитрина Бръчкова публикува:
26 Април 2019 | 23:38
Не мое да ме фанете у Беуград съм!НЕМА ДА ВИ РЕМОНТИРАМ НОТР ДАМ
Минка Салагьорова публикува:
26 Април 2019 | 23:36
Петричани явно от библиотеката и музея не излизат!
пиар публикува:
26 Април 2019 | 23:35
Бръчков няма сграда а ремонтираш такава ! И аз така искам 1,5 милион за ремонт на несъществуваща сграда .Така се краде само в Петрич-нагло ,арогантно .
Танита Пенева публикува:
26 Април 2019 | 23:04
Я да видим дали правилно съм разбрал: Снежанка и Тането казват, че това не е реконструкция (ремонта е различно понятие по закон), а всъщност се изгражда нова сграда. Тази сграда ще е музей (не къща за гости и не небостъргач "Златен век")и тъй като не им харесва думата, одобрена от РДНСК и управляващия орган на проекта, то това е го-о-о-о-олямо нарушение и тази сграда не трябва да се построи. Това било далавера според тях. Аз все си мисля, че дори да го кръстят "префасониране на съборетина" или "телепортация на музейна сграда", важното е, че ще се СТРОИ МУЗЕЙ! Общината, ако щете телепортирайте или материализирайте сградата, на мен ми е все тая как ще го напишете - дали сте проект, одобрили са го така, действайте. И не слушайте комплексирани проектанти!
Гангстер публикува:
26 Април 2019 | 20:16
Ашкулсум, Машала Бръчков голем си! Преди месец си мислех, че да пускаш поръчка за ремонт на ремонтиран покрив макар и за 40 бона си е далавера, ама ти би всичките ми представи за Далавера! Да ремонтираш сграда дек га НЕМА за 1,4 милиона! ЕВАЛА!
защо? публикува:
26 Април 2019 | 20:01
Пиринско защо не напишете че Урдев е блъснал сградата защо не сте обективни дано правораздавателните органи си свършат работата за да има рестооооооооо

Добавете Вашия коментар

TOP