Община Петрич е санкционирана със 73 хил. лв. за неправилно проведена обществена поръчка за саниране на сградата на администрацията

15 Април 2019 | 15:29
9 коментара
Политика

Община Петрич е санкционирана за неправилно проведена обществена поръчка за саниране на сградата на администрацията

Градоналникът Димитър Бръчков, с активната "помощ" на Директора на дирекция "Обществени поръчки" - Рилка Филипова, водят общината по стъпките на предшественика си Вельо Илиев, след като на община Петрич беше наложена финансова корекция в размер на 73 хиляди лева, в следствие на незаконосъобразно подготвена и проведена обществена поръчка.

Административен съд - Благоевград потвърди решение на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, с което Община Петрич е санкционирана за неправилно проведена обществена поръчка за саниране на сградата на администрацията.

Наложената финансова корекция е в размер на над 73 хиляди лева по оперативна програма "Региони в растеж". От мотивите на министерството и на съда става ясно, че община Петрич е допуснала три основни нарушения:

1. В процедурата по провеждане на ЗОП е създала ограничителни условия, с които е нарушила принципа на конкурентноспособност. Това фактически означава, че правилата за участие в публичната процедура са написани по такъв начин, че да са достъпни само за определен участник.

2. В оценката за критерий при избор на изпълнител на СМР на общинската сграда са записани изрази, които съдът определя като бланкетни и практически противоречащи на Закона за обществените поръчки. Това означава, че обществената поръчка е некадърно подготвена и написана още при самото и създаване. Не знаем дали това е плод на умшлено действие или на немарливост, но е факт, че отговорник за поръчките в община Петрич е Директора на дирекция "Обществени поръчки" - Рилка Филипова. Същата юристка, която откакто е на работа в общината повиши стандарта си на живот, но пък за сметка на това данъкоплатците в община Петрич ще заплатят над 73 хиляди лева за тази некадърност.

3. Третото нарушение е още по-фрапиращо, защото след като е проведена тази опорочена процедура и въпреки това е избран изпълнител, кметът Димитър Бръчков и неговата юристка Рилка Филипова са си затворили очите, затова че въпросната фирма не е представила необходимите документи за сключване на договора. В самата процедура фирмата е декларирала, че притежава техническа възможност и компетентност да извърши санирането на сградата на общинската администрация, благодарение на което е определена като победител.

След приключването на тази част от процедурата, кметът на общината и неговият юрист са длъжни да проверят дали декларираното от фирмата отговаря на истината, като проверят всеки един документ. Това не само, че не е случило, а точно обратното, въпросната фирма не е представила необходимите документи, които сама е декларирала, че притежава, което по закон означава, че не следва да се подписва договор с нея.

Въпреки това договор е подписан!!!

Не знаем на какво са разчитали двете отговорни лица - кметът на общината и юристката, но е факт, че в следствие на техните действия петричани са ощетени с над 73 хиляди лева.

Напомняме, че същата некомпететност беше проявена и в случая с уволнението на главния архитект на общината Владимир Митрев, когато множество юристи искрено се смяха на издадената заповед от кмета на общината и казаха, че тази заповед трябва да влезе в учебниците като пример за некадърност. Вече мина почти целия първи мандат на кмета Димитър Бръчков и ако той смята да се кандитатира за следващ, би трябвало да покаже повече загриженост на жителите на община Петрич.

В началото на мандата, Бръчков многократно се оправдаваше, че бюджета на община Петрич бил ощетен от предишния кмет Вельо Илиев, тъй като са били наложени множество корекции за неправилно проведени обществени поръчки от предишната администрация. Сега обаче топката е в неговото поле, тъй като бюджетът на община Петрич е ощетен в следствие на действия на служителя от общинска администрация - Рилка Филипова. И ако не последва отстраняване на този служител, то тогава е очевидно, че кметът Димитър Бръчков умишлено и съзнателно е провел незаконосъобразна процедура, която да бъде спечелена от определен участник, от което обаче са загубили жителите на общината.

Сума от 73 хиляди лева не е незначителна сума, тъй като тези средства можеха да се вложат в спорт, култура или благоустрояване на обекти.

Решението на Адмистративен съд - Благоевград

http://213.91.166.147/courts/adc/blagoevgrad/wa.nsf/0561aea5f858ab59c225763e006da751/162b1058e6e2c6a1c22583d60024605b?OpenDocument&fbclid=IwAR17zF1VayqxFoAAyxduYieSey4qTLnXwCvUni4Lg8cfv9Hbdy8O9eMs9eE

Добавени коментари

Найден публикува:
18 Април 2019 | 14:29
По инфоpмaция от yпpавляващи оpгани нo опеpaтивни пpогpами община Петpич e cанкциониpана зa вcякa поpъчка. Неĸa oбщината да изнеcе инфоpмация. Дължи го на гpажданите, от чийто джоб cа паpите.
Найден публикува:
16 Април 2019 | 14:43
По инфоpмoция от yпpавляващи оpгани нo опеpoтивни пpогpами община Петpич ĸ cанкциониpана зo вcякa поpъчка. Неĸa eбщината да изнеcе инфоpмация. Дължи го на гpажданите, от чийто джоб cа паpите.
pepi публикува:
16 Април 2019 | 09:45
забравихте да пишете за главната счетоводителка....как оправи документите на "книжарите"за да строи сина им до тях и как ИМА ЕТАЖ ОТ ТАЗИ КЪЩА ...и как уж си продаде апартамента в жк Самуил за да си оправдае кражбите от подписите под фалшивите ФАКТУРИ...идва видов ден...
Ицо публикува:
16 Април 2019 | 01:04
Това е класически пример за ДОКАЗАНО опорочена-нагласена обществена поръчка по-възможно най-елементарен и нагъл начин, доказваща нивото на кмета ни и на екипа му- нагли и елементарни в стремежа си да задоволят финансовите си интереси. За почти 4-ри години се проведоха десетки такива обществени поръчки в община Петрич за десетки милиони и НИТО ЕДНА НЕ БЕ ПРОЗРАЧНА/НЕОПОРОЧЕНА! За един кметски мандат Бръчков доказа, че може да се открадне повече отколкото за 4-ри мандата и, че ако реши може да продаде и сградата на общината!
строител публикува:
16 Април 2019 | 00:26
Абе Кмете,ти не разбра ли от самото начало,че тази кифла Рилка не става за нищо.Ти бе Кмете,кой си да поставяш съдбата на 65000 Петричани в ръцете на една доказано бездарна юритска,която не бе влизала в зала и първата й стъпка бе да нагласи мъжът си за пари на осветлениети на Кърналово.Сега тича по фирмите да пазаруват от него и заедно с Авгинов правят пароци,а тя тича с фактурите при Главната да ги осребрява,дори когати и заплатите още не са изплатени.С колко пари обърка обезщетенията на изхвърлените от вас слугители,колко дела изгуби и ни нахендри нас петричани да плащаме,само заради посещението ви в Русия си затваряш очите....А зарите на баща й,които са ......Идва време и ше питаме,но Ти ще плащаш сметката вместо нея...Питай и Киро Петка как с Митрев му издокароса документите и му узакони лайне..ците....Леле,как мирище!!!!!
аз публикува:
15 Април 2019 | 23:27
Това не е "немърливост",това е НЕКАДЪРНОСТ , АРОГАНТНОСТ И НАГЛОСТ от страна на БРЪЧКОВ И НЕГОВИЯ ЕКИП
BoyatNastana публикува:
15 Април 2019 | 17:56
КРАДЛИВО ПЛЕМЕ ДА ДАДЕ ГОСПОД БЯЛ ДЕН ДА НЕ ВИДИТЕ ДО 9-ТО КОЛЯНО ОТ ТЕЗИ ПАРИ И ДАНО ВИ ЗАСЕДНЕ АПАШИ С АПАШИТЕ. ДАНО ВСИЧКОТО ЗЛО НА СВЕТА ДА ВИ СЕ СТОВАРИ НАД КРАДЛИВИТЕ ВИ ПРОСТАШКИ ГЛАВИ
Смешно ееее публикува:
15 Април 2019 | 16:21
Бръчков се оправдаваше със старият кмет, но в крайна сметка, не показа и не доказа нито една корекция за неправилно проведена поръчка. А Вие, като се правите на разследващ журналист, разровете се малко и ще видите, че това не е единствената финансова корекция. Министър Аврамова посочва четири проекта на община Петрич, само към нейното министерство. Питайте кмета, нали обещавате пикантни подробности.
верно еееееееее публикува:
15 Април 2019 | 16:01
ами сегаааа ко правим с юриската или направо кмета да си събира багажаааааааааааааа

Добавете Вашия коментар

TOP