Община Кресна отбеляза тържественно 140 години от Освобождението на България

03 Март 2018 | 16:07
0 коментара
Култура

Днес за Кресна бе двоен празник. Хората имаха честта в един ден да посрещнат огъня на мира и да честват 140 години от освобождението на България .

В 9.30ч. на площад „Кресненско въстание” гражданите бяха посрещнати от момичета с народни носии, които ги закичваха с трикольорни ленти и им подаряваха екземпляри със стихотворения за България. На децата бяха раздавани български знамена. На флипчарт, разположен пред сцената, бе поставен надпис „140 причини да обичам България”, на който деца от града записаха основанията си за тази светла обич.

В 10.00ч. пристигна пробега с огъня на мира, придружен от ученици участващи в щафетното бягане и от голямо знаме, носено от футболистите на ФК „Перун”. Кметът на града г-н Николай Георгиев прие огъня на мира и посрещна гостите с прочувствено слово. Г-н Девашишу Торпи /координатор на организацията Peace Run/ поздрави присъстващите и ги запозна с дейността й. Думата бе дадена и на архиерейския наместник на Санданска духовна околия отец Георги Танчев, чиято въздействаща реч бе често подкрепяна от аплодисменти.

Тържеството продължи с литературно-музикална програма, която започна с приветствие на г-жа Златка Яневска директор на СУ „Свети Паисий Хилендарски” гр. Кресна. Първолачета Александър Токов и Даниела Ангелова, облечени в народни носии, рецитираха вечното Вазово стихотворение „Аз съм българче”.

Водещата Камелия Григорова подкани всички, които обичат родната си и искат да се слеят с енергията на българското на висок глас да заявят своята идентичност, повтаряйки под диктовката на децата текста на творбата. Програмата продължи с рецитала ”На теб, Българийо” и с песни изпълнени от хора на СУ „Свети Паисий Хилендарски” гр. Кресна с ръководител Георги Петков. Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на началник-щаба на Кресненско-Разложкото въстание Димитър Попгеоргиев. Трогнат от изпълнението на учениците г-н Торпи заяви, че не разбира езика, на който учениците са рецитирали и пели, но е почувствал дълбоко в себе си енергийния заряд на случващото се на сцената. Гостите зададоха въпроси на учениците и ги поздравиха с песен. Кметът на града получи плакет като подарък от гостите. А той им подари стихотворението на Борис Сандански „Кресненски видения”/преведено от Васил Калугеров на английски език/ с надеждата, че частица от душевността и словесността на кресненци ще измине целия пробег и ще достигне до крайната му точка – Лисабон. След това огъня на мира беше тържествено изпратен. В края на тържеството водещата се обърна към всички граждани с молба да покажат съпричастността си към род и родина с голямо българско хоро. А после да се приберат по домовете си, да прочетат на близките си някое стихотворение за България, да слушат българска музика и да разгърнат с любими хора любима страничка от историята ни. Защото гражданите имат дълг към родината си и той се състои в това да четат и помнят миналото й, да я носят с топъл трепет в сърцата си.

И да не забравят, че те са България и чрез тях тя е силна и жива. Програмата бе реализирана от община Кресна и от Ателие за творческо писане „Ловци на фантазии”с ръководител Мая Митова.

Добавете Вашия коментар

TOP