Община и полиция сплашват журналисти в Казанлък

10 Февруари 2015 | 07:15
0 коментара
Общество

В Казанлък преследват за "набеждаване" журналисти, които със свое разследване разкриват незаконни схеми за санкциониране на шофьори за неправилно паркиране. С полицейско предупреждение журналистите са принудени "незабавно" да спрат публикациите си, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Медийна група "Вис Виталис" получава сигнал за поставена скоба на неправилно паркиран автомобил. На лицето е наложена глоба с квитанция N-0000121734. Т.нар. талон за глоба няма нужните реквизити. От него не става ясно, че е от регистриран в община Казанлък кочан. Няма такова обозначение. Не съдържа име на нарушителя, причината за глобата и подписа на глобения. Както и основанието по общинска наредба или държавен закон. Не става ясно как данъчно се отчита въпросната бележка. Това е в пълно противоречие на член 7 от Закона за счетоводството. Още повече, че служителят на община Казанлък налага санкции на места, които подлежат на глоба по Закона за движение по пътищата, установяват журналистите. Според тях след като неправомерно се слагат скобите, неправомерно се събират и таксите за освобождаване на автомобилите. От тази квитанция въобще не става ясно за какво е издадена, кой е съставителят, кой нарушителят и кое е основанието за получаване на сумата.

Журналистическото разследване установява чрез сравняване на номерата на издадените квитанции, че за десет дни са скъсани близо 1 000 талончета и са инкасирани около 10 000 лв. Не с акт за административно нарушение, а с хартийки. По номерата на квитанциите не става ясна каква е отчетността, тъй като излиза, че звеното за кратковременно паркиране има 5 кочана, тъй като стандартно в един кочан, се съдържат 126 номера. Наредбата, която регулира паркирането в Казанлък, изисква при нарушения наказателните постановления да се издават от кмета на Община Казанлък или упълномощен от него заместник-кмет.

"Като всяка медия и ние правим нашите разследвания след подадени сигнали на граждани. От няколко месеца ни подават сигнали, че Звеното за неправилно паркиране издава бележки на места, където според гражданите не би трябвало да се издават. Пак според гражданите тези бележки не са със законовите атрибути", каза през БГНЕС журналистката Славка Самарска. Журналистическото разследване е изцяло по сигнали на граждани, които донесли бележките. Съветвахме се с адвокати и хора, които са запознати с тази тема. В крайна сметка подадохме сигнал в Районната прокуратурата на 22 януари, за да провери тя дали тези бележки наистина са незаконни. Вместо да получим някакъв отговор от прокуратурата по нашия сигнал, днес бях извикана в полицията за насрещна проверка, подадена от кмета на Община Казанлък г-жа Галина Стоянова, обясни журналистката.

Няма лошо нека да ни проверят, защото тя е убедена, че ние набеждаваме нейните служители и те не могат да си вършат работата, както трябва. По-притеснителното е не, че има прокурорска проверка, а че бях поканена да подпиша протокол за полицейско предупреждения и да не пиша против действията на Общината в каквато и да било сфера. За мен това е най-притеснителното, защото това е ограничаването на свободата на словото. Ако с тези методи ще се действа в България, не знам как ще продължим нашата работа, коментира още Самарска.

"Ще продължим с разследванията. Аз съм убедена в правотата на нашите разследвания. Убедена съм в начина, по който ги отразяваме. Повече се притеснявам за свободата на словото, защото това е посегателство срещу демокрацията, върху медиите изобщо в България. Сигурна съм, че има и европейски институции, пред които ще се докаже кой е крив и кой е прав. Сигурна съм в нашата законност по начина, по който показваме на гражданите как работи това управление и ще продължим напред", отстоява професионализма си журналистката.

В отговор на разследването на 3 февруари Районна прокуратура дава указания на сектор "Икономическа полиция" да състави предупредителни протокол на всички служители на медията и лица имащи отношение да се изясни собствеността на медията и евентуалната й политическа принадлежност. Срокът е незабавен. Изпълнителният директор на медиите пък е поканен да подпише в Районно управление "Полиция", Казанлък, протокол за полицейско предупреждение, че ще се въздържа от набеждаване. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP