Община Гърмен бави изграждането на водопровод, който ще реши трайно проблема с водата в село Рибново

09 Януари 2019 | 12:27
0 коментара
Общество

Община Гърмен бави изграждането на водопровод, който ще реши трайно проблема с водата в село Рибново

- Общината е длъжник вече трета година на местното население заради недовършено съоръжение
- ВиК Благоевград поема пълна отговорност за експлоатираните от дружеството съоръжения, но трайното решение на проблема е в ръцете на местната власт.

Проблемът с водоснабдяването на село Рибново и трайното решение за преодоляването му е в ръцете на Община Гърмен. Това стана ясно на пресконференция на ръководството на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД Благоевград, на която бяха дадени разяснения във връзка с недоволството на жителите на село Рибново, свързани с проблеми с водоснабдяването. 
„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД Благоевград изпълнява стриктно и отговорно задълженията си по поддръжка на съоръженията, които експлоатира, и прави всичко възможно, за да осигури нормално водоснабдяване на жителите, заяви инж. Росица Димитрова, управител на ВиК дружеството.

„Въпреки, че водопроводът се експлоатира от ВиК Благоевград, той си остава общинска собственост. А трайното решение на проблема зависи от изграждането на втория етап на съоръжението, което ще осигури необходимия дебит на водата за селото. Това се бави вече трета година, и въпреки многобройните преписки кметът на Община Гърмен г-жа Минка Капитанова не предприема никакви действия, за да разреши проблема“, подчерта Росица Димитрова.

Водоснабдяването на с. Рибново се осъществява от два водоизточника – единият, стар подземен водоизточник – водоснабдителна система „Илистен“, осигурява към момента дебит около 3 л/сек. Вторият водопровод, изграден през 2012 г., към момента подава около 1 л/сек. заради замръзване на водоизточника към него (а не на самия водопровод!). Заради ниските температури там се е образувала около 30-сантиметрово ледено покритие, което служителите на ВиК дружеството се опитват вече трети ден да разбият.

Вторият водопровод от 2012 г. е с дължина 17 км, като за изграждането му са похарчени около 3 милиона лева. Съоръжението е изградено по време на мандата на кмета на Община Гърмен Ахмед Башев и неговата заместничка Минка Капитанова. През 2016 година е сформирана приемателна комисия за въвеждане в експлоатация на НР с обем 800 куб.м. към новия водопровод. Доклада на приемателната комисия приключва с 42 забележки към изпълнението на обекта с възложител Община Гърмен. След близо 18 месеца констатираните забележки бяха отстранени и с „разумен компромис“ от страна дружеството, съоръжението бе прието. Това не е единичен случай при изпълнение на СМР на територията на Община Гърмен, посочи инж. Димитрова.

Изграждането на втория етап от този проект, включващ 3 км водопровод с още 2 водохващания, ще осигури около 13 л/сек. вода. Това ще реши трайно проблема с водоснабдяването на село Рибново. По проекта обаче се водят преписки още от 2016 г., но Община Гърмен в лицето на кмета Минка Капитанова не предприема действия, за да актуализира проекта и да задвижи реализацията му, стана ясно още на пресконференцията. „Проблем очевидно има, но и решение има“, категорична беше инж. Димитрова. „Бих искала да попитам – къде е Община Гърмен в лицето на г-жа Минка Капитанова?“ добави тя.

В момента "Водоснабдяване и канализация" ЕООД Благоевград не е допустим бенефициент на проекти, финансирани с европейски средства, поради незавършена консолидация на ВиК оператора на територията на областта. Също така не може да получава финансиране от републиканския бюджет. Тъй като все още има възможност Община Гърмен да кандидатства за средства от републиканския бюджет, ВиК Благоевград се е обърнало към кмета на Община Гърмен да потърси финансиране от МРРБ. Към днешна дата в дружеството не постъпвало искане за съгласуване на актуализирана проектна документация за II-ри етап проекта за допълнително водоснабдяване на с. Рибново.

Поради намаленото водоподаване през последните дни, ВиК Благоевград е въвело режим на водата в с. Рибново. Тъй като обаче жителите в ниската част на селото оставят чешмите си отворени, за да не замръзнат, водата не достига до жителите в горната част. „Апелираме за съдействие към местната власт да осигури спазването на режима, за да можем поне за няколко часа да осигуряваме вода за всички“, каза управителят на ВиК Благоевград.

На пресконференцията стана ясно още, че инициативна група от с. Рибново се е опитала да размрази не тръби на основния водопровод, а друг, нерегламентиран ръкав, изграден върху земната повърхност или на 2 см под нея. Инж. Димитрова обаче беше категорична, че ВиК дружеството няма по никакъв начин да допусне присъединяването към мрежата на нерегламентирани водоизточници.

„Всички изживяваме притеснения и стрес и предизвикваме неудобство сред нашите потребители, защото общинска администрация Гърмен може би не иска да прояви отношение към жителите на общината“, подчерта инж. Димитрова.

TOP