Община Гоце Делчев заделя 200 000 лв. за обучението на млади лекари

23 Септември 2019 | 18:30
0 коментара
Бизнес

Община Гоце Делчев подпомага специализацията на 12 млади медици, които след обучението си ще започнат работа в МБАЛ „Иван Скендеров”. Четирима млади лекари вече се отплащат за оказаната помощ, като се грижат за болните в лечебното заведение.

За „4Власт” кметът на общината Владимир Москов уточни, че до края на годината още двама ще станат част от екипа на болницата. 10 млади специалисти пък продължават обучението си в болници в София, Плевен и Пловдив.

„Програмата стартира преди 6 години, тъй като проблемът с кадрите в болниците е голям, а от никъде не идва помощ. Затова ние решихме сами да си помогнем. Вариантът се оказа сполучлив и продължихме да работим. За целта сформирахме фонд, започнахме с финансов ресурс от 10 000 лв., в момента заделяме 200 000 лв. от общинския бюджет, за да обезпечим болницата с нужните кадри.

Общината поема изцяло таксите за специализация, подпомагаме ги и със сума в размер на две минимални работни заплати. Срещу това те сключват договор с общината да работят минимум 5 години в болницата в Гоце Делчев. Целта ни е да спасим болницата, защото системата няма да ни помогне, затова ние потърсихме механизъм, с който да опитаме да решим проблема.

Не смятаме да спрем програмата за помощ на млади лекари, докато не се успокои проблемът с кадрите. Друг е въпросът, че младите лекари започват работа при много ниско заплащане. Даже получават по- малко от медицинските сестри. Но там не може да се намесим, дотираме обучението им, това е което е по силите ни. ”, уточни още Владимир Москов.

Стана ясно, че в момента болницата в Гоце Делчев се нуждае от специалисти в областта на ортопедията и травматология, нефрологията, неврология, ендрокринология , хирургия и анестезиологията.

Градоначалникът обяви, че общината ще помогне с жилище на всеки лекар, решил да работи в местната болница дългосрочно. Предлага се дори възможността да се предостави безвъзмездно парцел, ако искат да си построят жилище. Програмата в помощ на специализантите е насочена изцяло към младежи от Гоцеделчевско.

Основен проблем при медицинските сестри е заплащането. „Осигурихме сестрите, които работят в сферата на образованието, говорим за детски градини, ясли и училища. Чрез Националното сдружение на общините успяхме да извоюваме да се създаде съответен стандарт за общините. Така ние получаваме от държавата допълнителни средства, чрез които решихме въпроса със заплащането. Заплатите на сестрите са около 950 лв. Проблемът обаче остава в болниците, където натоварването за медицинските сестри е огромно, а запратите са по- малки. Трябва да се направят стандарти и в болниците.

Остър е недостигът на медицински сестри за новооткритите социални центрове, откриха се много такива и при нас. Имаме и денонощни центрове, а там заплатите на сестри са много ниски. За момента се оправяме, ползваме и кадри, които са в пенсионна възраст, но ако не се коригира заплащането, ще има голям проблем.“, алармира Москов./4vlast-bg.com/

Добавете Вашия коментар

TOP