Община Гоце Делчев ще отбележи с богата и разнообразна едноседмична програма 106-годишнината от освобождението на Неврокоп

04 Октомври 2018 | 07:49
0 коментара
Култура

Община Гоце Делчев ще отбележи с богата и разнообразна едноседмична програма 106-годишнината от освобождението на Неврокоп /старото име на града/ от османско робство. След огромния интерес през 2017, тази година в програмата отново ще участва Националната гвардейска част.

Събитията стартират на 12 октомври с представяне на филма “Крилатият съсед”, с автор Димитър Попов, което ще бъде в 17:30 часа в малката зала на Дома на културата. Три дни по-късно, на 15 октомври, в 17:00 часа ще се открие изложба “106 години от Освобождението на гр. Неврокоп и Пиринския край от турско робство” в Общинския исторически музей. След това, в 18 часа, отново в музея ще се състои концерт на маестро Огнян Вълев.

На следващия ден ще бъде представена книгата за Гоце Делчев през погледа на Пейо Яворов, Димо Хаджидимов, Михаил Чаков, Любомир Левчев, Мерсия Макдермот, Eфрем Каранфилов, Тончо Жечев. Творбата е изготвена по инициатива на община Гоце Делчев. Представянето ще бъде от 18.00 часа в малката зала на Дома на културата и в него ще участват съставителите Любен Генов и Владислав Симеонов.

Празничната програма продължава на 17 октомври с ден, посветен на «Местна инициативна група – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово». Във времето от 14:00 до 15:30 ч. в градския парк ще има офис на открито за предоставяне на информация за дейността на МИГ. Официалното откриване е в 15,30 часа, а от 16:00 до 19:00 ч. там ще се състои изложение на местни производители от общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово, съпроводено с фолклорна програма на самодейни групи от района.

Церемония по награждаване на участниците в конкурса ”Да върнем книгите в ръцете на децата” ще се проведе на 18 октомври в 17:30 часа в малката зала на Дома на културата.

Кулминацията на тържествата ще бъде на 19 октомври. Програмата ще започне в 11 ч. с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на Попови ливади, а след това в 12 ч., ще бъдат положени цветя пред паметника на Пейо Яворов в градския парк с участието на ученици от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо Яворов”.

Паметник ще бъде открит в 15 часа в района на бившата казарма в Гоце Делчев, който е по повод 85-ата годишнина от създаването на Военно поделение в гарнизон Неврокоп /Гоце Делчев/. По-късно, в 16:45 часа, ще се положат венци и цветя на паметника на ген. Стилян Ковачев, а след това на паметната плоча на Пейо Яворов на ул. «Търговска» и паметника на Христо Ботев. Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий” в 17,30 часа.

Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на централния площад в 18 часа. Веднага след това ще започне празничното шествие от площад „Гоце Делчев” до паметника на загиналите във войните, което ще бъде под съпровода на Гвардейския духов оркестър. На площад «Македония» жителите и гостите на град Гоце Делчев ще могат да наблюдават уникалния спектакъл на националната гвардейска част, наречен «Искри», с начало в 18.30 часа. На площад "Македония" ще започне тържествена заря-проверка.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP