Община Гоце Делчев с нов електромобил

12 Октомври 2018 | 12:10
0 коментара
Общество

Кметът на община Гоце Делчев - Владимир Москов, получи ключовете на изцяло електрически автомобил „Рено KANGOO ZE”.

Това е първият изцяло електрически ван масово производство с автономен пробег от 270 км, 4+1 места и товарен обем до 4,6 м3. Оборудван е с новата 33 киловатова литиевойонна батерия.

Гаранцията на батерията и на автомобила е по 5 години. С новата придобивка община Гоце Делчев се нарежда сред малкото общини в България, които разполагат с електромобил.

Возилото е закупено от общината по Програмата за насърчаване използването на електрически превозни средства в рамките на Инвестиционната програма за климата на Националния доверителен екофонд. Фондът отпуска 20 000 лева субсидия за всеки закупен електромобил, останалата част се финансира от общинския бюджет, за което е взето решение на общинския съвет.

Електромобилът ще се ползва от Домашен социален патронаж – за разнос на храната на над 400 потребители – хора в неравностойно положение, както и от общинската администрация.

Общината планира да изгради зарядна станция за електромобили, която да се ползва както за зареждане на електромобила, така също и от туристи и посетители на Гоце Делчев. Целта е да се насърчи използването на електромобили като превозни средства, щадящи околната среда.

Изцяло електрическите автомобили се характеризират с нулеви емисии на въглероден двуокис и прахови частици. В същото време разходите за електроенергия за изминаване на 100 км са в рамките на около 2,30 – 2,70 лева.

Добавете Вашия коментар

TOP