ОбС-Благоевград се превърна в „Театър на мечтите“: Благодарности, емоции и скандали между съветниците заради предизборната кампания на Гергана Муртова за неасфалтираните улици в Струмско

27 Октомври 2018 | 09:05
1 коментара
Общество

Общинският съветник Андон Тодоров скочи срещу нарушаването на правилника в ОбС - Благоевград и нарече вчерашното заседание „Театър на мечтите“.

Това се случи след питане на Гергана Муртова ,свързано с неасфалтирани улици в Старо Струмско. Молбата и била подкрепена от 160 подписа на граждани живеещи в района.

Според правилника Гергана Муртова има право на изказване извън дневния ред, а съветничката се изказа и отправи питането си. След което веднага и беше отговорено от кмета Камбитов.

Това подразни Андон Тодоров, който също преди дни отправи предложение за асфалтиране на улица „Заря“ и „Пито Гули“ в кв. „Струмско“ ,отново подкрепено с подписи на граждани.

Провокиран от политическия пиар Андон Тодоров заяви:

„ В ОбС не се спазва правилника.Това, според вас, изказване извън дневния ред ли е!? Нямам нищо против колежката Муртова.
От началото на мандата се повтаря, че такива изказвания са предизборни, а Вие направихте изборите още сега.. Спокойно, има още една година…

Това не е изказване от дневния ред, а правите „Театър на мечтите“. Единият задава, другият отговаря, говорите фантасмагории, недейте така! Като сте тръгнали така, аз също питам кмета, къде е наредбата за раждаемостта внесена от ПП „Партия на Зелените“? Като вече година и половина я няма, като спазвате правилника и говорите по всички медии, че Андон Тодоров има представител там… Хайде сега, къде е наредбата, като преди година и половина сме я внесли?, попита съветникът.

Той обясни,че освен тази наредба са внесени и други предложения, все хубави неща за града.

Ето какво каза още Андон Тодоров:

„Излизате и казвате толкова пари за Пирин, всички искаме да дадем за Пирин, ама същата сума излиза и за стимулиране на раждаемостта.

Там парите пропадат, а тук парите се дават за млади хора. Стимулират се младите хора, ако сте направили труда да я прочетете това го има в много общини, ние сме взаимствали от други общини…

Не се заяждам, аз съм възмутен от случващото се в общинския съвет. За пореден път го казвам, а пък вие говорете, че е пиар, че Андон Тодоров се заяжда, че иска да седне във вашия стол, че това е политическо, че това е предизборно… Говорете си колкото си искате, само че днес го доказахте и това е театър. Хората два мандата ги лъжете, че ще има улици. Да, има процедури, които трябва да се изчакат и законово това не може да стане сега и хората това го разбират,но всичко тъне в кал, в прах…
Можеше да се мине с валяците да се сложи ситна фракция, да се мине отгоре по най-лесния начин на общината и хората щяха да имат удобство“.

На края дебатите се нагорещиха доста. 

 

В отговор на съветника Тодоров, председателят на ОбС Радослав Тасков услужливо му предложи хапче за успокоение на нервите, като не пропусна да отбележи, че Тодоров очевидно има нужда от такова средство. Самият Тодоров репликира председателя, заявявайки, че не той, а други хора се нуждаят от медикаменти.

И докато съветниците се обвиняват взаимно в пиар, събиращи прах предложения и театри, именно в театър без завеси се превръща ОбС-Благоевград. От няколко години ставаме свидетели на ежемесечни нападки между всички съветници, а малкото, чийто глас не чуваме в скандалите, са и онези, които по принцип не чуваме. Така наречените „съветници-пълнеж“, които послушно гласуват, както трябва да гласуват и защитават нечии интересни са от една страна – от друга са съветниците, защитаващи собствените си интереси. Така вече няколко години благоевградчани се питат – а къде са съветниците, които трябва да защитават нашите интереси?

Под неизменния съпровод на благодарности, фалшива учтивост, привидна работа в името на гражданите и стоящи под въпрос ползотворни резултати, преминава всяка сесия на общинския съвет. Нападките, обвиненията и упреците са задължителна част от всяка ОбС – сесия, а значително намаляващия граждански интерес към заседанията е красноречиво доказателство за неползотворността на работата на ОбС.

Отчуждителни мероприятия бавят асфалтирането на улици в квартал „Старо Струмско“ в Благоевград. Това заяви на вчерашната сесия на Общинския съвет кметът д-р Атанас Камбитов в отговор на питане на общинската съветничка Гергана Муртова, която за поредна година си прави пиар на гърба на жителите на квартала.

 „Доста улици се асфалтираха в старата част на Струмско. Има още работа и изработени проекти. Ремонтните дейности се бавят заради съдебни спорове за цената на отчуждението на частните земи. Проведохме разговори с управителя на Областното пътно управление да се положи асфалтова фракция на онези улици, които не са асфалтирани. Това е временно решение до основния ремонт на пътните отсечки, но ще улесни достъпа на гражданите, особено през зимните месеци“, заяви кметът  д-р Атанас Камбитов.

 

Припомняме, че през 2013 година благоевградският общински съветник Гергана Муртова организира протест срещу кмета Камбитов в квартал "Струмско". Това казaха пред Pirinsko.com трима от живущите в квартала- Станислав Илиев, Александър Хаджийски и Ивайло Спасов.

Те разказаха, че всичко започва преди около 10 дни, когато възмутена група от жителите на квартал "Струмско", попитали общинския съветник Муртова за предизборните си обещания, а именно кога ще се асфалтират улиците в квартала. Муртува категорично заявила, че кмета няма да асфалтира улиците.

"Събирайте се да правим бунт, от Камбитов нищо не става, трябва да го бутаме" казала Муртова, цитирана от гражданите в квартала.

Гергана Муртова, предоставила на афектираните хора документ с входящ и изходящ номер, за относно исканата информация, а именно заложени ли са в бюджета улиците в квартала. Във връзка с искането на общинския съветник Общинска администрация издава документ с ИЗХ.N:П-02-5 от 13.02.2012 год., в който подробно е записано, че в проекта за Плана за финансиране на капиталовите разходи на Община Благоевград за 2012 година за кв. "Старо Струмско" са включени за основен ремонт и благоустрояване улици на земна основа-ул."Радецки" за основен ремонт, ул. "Любен Каравелов" и ул."Прогрес" за благоустрояване. В проекта за бюджета на община Благоевград за 2012 година са били заложени още средства за ремонт на асфалтови настилки. Ремонта на ул."Освобождение", ул "Гемеджийте", ул."Панайот Волов", ул. "Райко Жинзифови" участък от улица "Трифон Кунев", ул."Освобождение" и ул. Солунските атентатори трябвало да се извърши от тези средства. Предвиждало се улиците да бъдат изкърпени и да бъде положена плътна асфалтова смес.

 Почти нищо от по-горе посоченото обаче не се случва.

"Благодарение на общинския съветник Гергана Муртува, която ни предостави този документ, ние разбрахме че за пореден път сме излъгани",  каза Станислав Илиев. Той изрази недоволството си към Общинска администрация и заяви,  че в момента се правят списъци с подписка за улиците в квартал "Струмско". "Ще направим всичко по законов ред, ще изискаме достъп до обществена информация за урегулиране на улиците, комисия за тези улици, които са направени до момента и асфалтиране на всички улици в квартал "Струмско". В противен случай ще послушаме Гергана Муртова и ще пристъпим към протестни действия за свалянето на кмета Камбитов от власт", категорични са жителите на благоевградския квартал "Струмско".

Най-младият общински съветник Гергана Муртова, организира протест срещу кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов снимка 1Най-младият общински съветник Гергана Муртова, организира протест срещу кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов снимка 2

 
 

Добавени коментари

палавата гери публикува:
27 Октомври 2018 | 09:33
има конфликт на интереси прокуратурата да провери фирмите на мъжа и и свекър и тони муртов работят обществени поръчки в общината освен това тя е в много близко отношение с кметааааааа требеше заедно да ходят на изрел но любовта или хобито нямат граници

Добавете Вашия коментар

TOP