ОбС - Благоевград избира днес временно изпълняващ длъжността кмет на Общината до провеждането на новите местни избори

30 Април 2020 | 08:40
1 коментара
Общество

Извънредна сесия на Общински съвет за избор на временно изпълняващ длъжността кмет на Общината ще се проведе днес в Благоевград.

 Заседанието е насочено за 10:30 часа и ще се състои в зала „22 септември”. То ще се проведе при закрити врати за граждани, предвид усложнената епидемиологична обстановка и предписанията на здравните органи.

Общинските съветници, които са общо 41 ще трябва да избират между някой от четиримата заместник-кметове на общината. Това са: Любен Илиев Милев, заместник-кмет по обществен ред, сигурност и спорт, д-р инж. Василиса Павлова, заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности, инж. Евгени Кирилов Терзиев, заместник-кмет по строителството и Ясен Димитров Попвасилев, заместник-кмет по икономика и финанси.

Ако общинските съветници не успеят да се обединят около едно име, то решението, който да управлява Община Благоевград до изборите за кмет, ще определи областният управител Бисер Михайлов.

Припомняме, че до извънредната сесия на Общински съвет – Благоевград се стигна, след като на 28 април Общинска избирателна комисия – Благоевград предсрочно прекрати пълномощията на инж. Румен Томов, обявен за кмет след местните избори. Около шест месеца след встъпването му в длъжност той бе отстранен от поста заради нарушения на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), за които сигнал подаде бившият кмет на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов.

В края на 2019 година той сезира общинската избирателна комисия с твърдението че инж. Томов не е заличил свое ЕТ в законоустановения срок. Това от своя страна доведе до няколко заседания на комисията, на които бяха изискани и разгледани документи от Търговския регистър и други институции. На 20 декември 2019 година Общинска избирателна комисия – Благоевград гласува и отказа да прекрати пълномощията на инж. Томов. Решението бе обжалвано в Административен съд – Благоевград, а след това и пред Върховния административен съд. Двете съдебни инстанции посочиха, че има нарушение на ЗМСМА и инж. Томов трябва да бъде отстранен от поста.

Междувременно стана ясно, че Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група на "БСП за България" ще сезират Конституционния съд по повод отстраняването от длъжност на кмета на Благоевград Румен Томов. Социалистите ще атакуват текстовете на Закона за местното самоуправление и местната администрация, които позволяват отстраняване на кметове на чисто формални основания и без възможност съд да прецени по същество допуснали ли са нарушение или не.

Самият инж. Румен Томов на местните избори през 2019 година се яви като независим кандидат, но подкрепен от БСП. Между първият и вторият тур на изборите избраният за кмет, а след това и предсрочно освободен от заеманата длъжност, бе подкрепен и от някои други партии.

Предстои издаване на указ от президента на Република България Румен Радев, който трябва да определи дата за нови местни избори за кмет на Община Благоевград. До тогава тя ще бъде управлявана от някой от заместник-кметовете от екипа на инж. Румен Томов.

Инж. Румен Томов атакува в Административен съд – Благоевград решението на ОИК за предсрочно прекратяване на пълномощията му като кмет.

Румен Томов атакува в Административен съд – Благоевград решението на ОИК за предсрочно прекратяване на пълномощията му като кмет. Жалбата е постъпила вчера, като освен изтъкнатите доводи за отмяна на решението е направено особено искане за спиране на неговото изпълнение. 

Делото е разпределено на съдия Ваня Вълкадинова, която предстои да се произнесе по редовността на жалбата. Ако бъде уважено особеното искане, това означава, че насрочената за днес извънредна сесия, която се свиква, за да бъде избран вр.и.д. кмет на мястото на отстранения градоначалник, не следва да се състои, коментираха юристи. Тази процедура по чл.166 от АПК се прилага често в административните производства , като целта е да се спре изпълнението на решението до приключване на съдебното дело.

Подобни особени искания бяха направени на някои дела от последните местни избори, когато бяха обжалвани резултати за кметове и общински съветници, както и при проведения избор за ректор на Югозападния университет. Особеното искане по чл.166, ал. 2 от АПК се разглежда в закрито заседание. 

Съдът се произнася незабавно с определение, което следва да стане ясно утре до обяд, заяви адвокат Милана Кривачка, изготвила жалбата срещу решението на ОИК – Благоевград. За жалбата е информиран и Общинският съвет, а дали извънредната общинска сесия ще бъде отложена, ще стане ясно днес.

Добавени коментари

100% публикува:
30 Април 2020 | 09:23
съветниците от бсп сигурно ще напуснат залата като в оик

Добавете Вашия коментар

TOP