ОБРАТ! Върнаха под „домашен арест“ разследващата благоевградска полицайка Розалина Кьосева

06 Юни 2019 | 18:31
0 коментара
Криминално

Окръжен съд Благоевград остави под „домашен арест“ разследващата полицайка от 01 РУП- Благоевград Розалина Кьосева.

Днес тримата окръжни магистрати отмениха по- леката мярка парична гаранция от 10 000 лв., определена миналата сряда от районния съдия Владимир Пензов и уважиха протеста на прокуратурата.

Припомняме, че първоначално Розалина Кьосева бе с мярка „задържане под стража“,  която след това бе променена на „домашен арест„ от окръжните съдии с доводите, че три от четирите обвинения, които са и повдигнати „издишат“. Не е налице обосновано предположение, че тя е извършила престъпление против правосъдието – по чл.288 от НК, затова, че е протакала досъдебно производство като не провеждала очни ставки и разпити. Разследването от ноември 2016 г. било за измама срещу неизвестен извършител, което е било удължено поради неоткриване на свидетеля Владимир Бойчев, който обаче бил задържан в София по друго разследване. След това разследващата полицайка Кьосева спазила указанията на наблюдаващия прокурор Анита Димова за провеждане на очна ставка, но пострадалото лице Митковски категорично отказало да участва. Това направил и Владимир Бойчев, който попълнил декларация за отказ, като накрая разследващата полицайка Кьосева направила искане до прокурор Димова за спиране на досъдебно производство, което било прекратено с мотива, че това са гражданско – правни отношения.

Според окръжните съдии, в случая нямало данни за престъпление, а можело да се потърси дисциплинарна отговорност на разследващата полицайка, че не се е отвела , тъй като вече била в приятелски отношения с Владимир Бойчев по прякор „Боклука“. Тя обаче не е водила нито едно дело по което той да има отношение, за да се подозира, че е осуетила наказателно преследване спрямо него. Подозрението, че е издала служебна информация на приятеля си, затова че е издирван с европейска заповед за арест от гръцката прокуратура във връзка с  прокарване в обръщение на фалшиви евро, е в сферата на догадките и предположенията, счете окръжният съдия Диана Узунов при излагане на мотивите. Няма доказателства и за третото престъпление в което е обвинена, че е извършила лично укривателство по случая с европейската заповед за арест, тъй като местонахождението на Бойчев било известно на криминалистите. Дори и впоследствие да е свидетелствала в полза на приятеля си в съда в Солун, тя е била там в лично качество, а не като разследващ полицай, считат магистратите.  Според тях има данни само за документното престъпление, в което Розалина Кьосева е обвинена, затова, че е съставила 5 официални писма до 1 РУ- Благоевград, че ще провежда разпит с Бойчев, който по това време е в Централния Софийски затвор. Протоколи за  разпит не са съставени, тъй като целта и е била да се види с него. Поведението и било морално укоримо, че го посещавала и като приятелка и като разследваща. Като отчетоха, че няма опасност да се укрие, не го е направила и след като е знаела, че срещу нея се извършва проверка, и с оглед на влошеното и здравословно състояние, на 4 април окръжните съдии определиха втората по тежест мярка на Розалина Кьосева- „домашен арест“, която да изтърпи в жилището си в блок №45 в кв. „Еленово“. Два месеца по-късно те постановиха същото определение.

Припомняме, че тя бе арестувана при зрелищна операция на „Вътрешна сигурност“ и Районна прокуратура на 25 март на работно си място в 01 РУП- Благоевград заради изнасяне на поверителна информация на своя криминално проявен приятел.

Добавете Вашия коментар

TOP