Обявяват извънредна епидемична обстановка от 14 май до 14 юни

13 Май 2020 | 20:43
2 коментара
Общество

От утре, 14 май, до 14 юни България ще се намира в извънредна епидемична обстановка. Решението е съгласувано с министър-председателя Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет във видеовръзка.

"Както всички знаем, днес изтече срокът от НС с решение за обявяване на извънредно положение в страната. На същия ден, днес, публикувахме новия закон за здравето, който ни дава възможност да прилагаме противоепидемични мерки, без значение, че не сме в извънредно положение." Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на извънреден брифинг на правителството в Министерски съвет. 

Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.

"Мотивите ще ви убедят, че правителството наистина трябваше веднага да вземе такова решение. Причинителят на заболяването на този вирус има неизвестен произход и инфекциозност. Научните среди не са на едно мнение по отношение на диагностициране на причинителя на заболяването. Коронавирусът се развива не само в нашия регион, но и в целия свят", допълни Ананиев.  

"Огнища има в редица домове - за възрастни хора, деца с увреждания. Знаете, че в много държави се правят опити да се открие ваксина или лекарство, което директно да лекува това заболяване, но все още няма доказателства за завършени изследвания. Няма и специфична имунопрофилактика. Това заболяване засегна много медицински персонал, което поставя под опасност спирането на работа в някои отделения или болници.

Всички тези мотиви ми дадоха основание да внеса в МС решението за извънредна епдемиологична обстановка. Решението и заповедите ще влязат в сила от 00:00 часа, тоест утре.

Те са групирани в 4 вида заповеди. Първата е за противоепидемичните мерки, втората за преминаването през КПП-тата, третата е свързана с карантина и изолация при хората със заболяване или контакт с болни хора, а четвъртата заповед е какво ще работи и кои заведения ще продължат да не функционират", обясни здравният министър. 

"Разрешаваме трансплантациите и вече всички могат да ходят свободно в градските градини и паркове. Това са новите мерки, които се взимат", каза министър Ананиев в отговор на журналистически въпрос. 

"Извънредното положение е отменено, но всички мерки, които сме преценили, действат. Динамиката е голяма, възможно е да има много скоро промени в тях, и то в положителен план", каза още Ананиев.

Добавени коментари

Аз съм бурята! публикува:
14 Май 2020 | 09:19
Депутатче - кретенче, което говорило против мен в Банско, алооо мишок, ще те изям с парцалите, като ми четеш фейса, да знаеш, че за теб пиша! Аман от глупаци селски! А, и моля те, винамвай какво говориш за мен, че твоите хора май са наши, ще разбереш скоро, смешко.
Razlogenin публикува:
13 Май 2020 | 21:00
Е пъ нема коментирам,е така да им е гадно на управляващите и на вярващи им.

Добавете Вашия коментар

TOP