Обявиха църквата „Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в село Добърско за културна ценност от национално значение

06 Декември 2018 | 14:43
0 коментара
Култура

По предложение на директора на Национален институт за недвижимо културно наследство на църквата  „Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в село Добърско е предоставен статут на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от Средновековието с категория „национално наследство“.

Наполовина в земята, без купол и камбанария, със съвсем мънички прозорчета, чудната църква в село Добърско в Разложката котловина е сред най-ярките образци на изкуството и християнската култура у нас. Добърчани я построили малка и ниска, за да не дразнят османлиите, но през вековете тя се е превърнала в богато изрисувана непристъпна крепост на християнството и българския дух.

Никога не е опожарявана или събаряна и макар в нея да не се правят богослужения, черквата е отворена за посетители и е сред културните паметници под защитата на ЮНЕСКО и е част от 100-те национални туристически обекта.

Твърди се, че е построена през 1614 година, но голяма мраморна плоча, вградена пред олтара ѝ, свидетелства, че това е станало през 1112 година. В църквата има над 460 изображения, много от които не следват общоприетите норми.

Образите на свети Димитър и свети Георги например там са изобразени в цял ръст, а не на кон, както често се рисуват светците-войни. Добърско е едно от малкото места, където може да се срещне изрисувана в черква сцената Сретение Господне, както и образът на Исус Христос с вързана на плитка коса.

Уникалното в църквата обаче, което я прави и толкова популярна, е изобразяването на сцената на „Преображение Господне”. На нея изглежда сякаш Исус е изобразен в ракета, космически кораб. Погледнато през призмата на модерния човек наистина няма как да не се намери прилика между формите, изобразени зад Божия син, и средствата за летене в космоса, познати от областта на науката, а и фантастиката.

Църквата  „Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е един от най-популярните обекти на територията на община Разлог. Живописната природа в село Добърско, както и впечатляващата църква, го превръщат в притегателен център за много туристи.

Добавете Вашия коментар

TOP